Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Cees Breederveld benoemd op leerstoel Rampengeneeskunde
24 oktober 2012 |

Cees Breederveld benoemd op leerstoel Rampengeneeskunde

Vandaag is Cees Breederveld benoemd tot bijzonder hoogleraar medische noodhulp en basisgezondheidszorg aan de Universiteit van Amsterdam. De leerstoel wordt mede mogelijk gemaakt door het Rode Kruis. Cees Breederveld zal een dag in de week vrij maken om studenten geneeskunde en natuurwetenschappen kennis bij te brengen over rampengeneeskunde en gezondheidszorg voor kwetsbare gemeenschappen. 

Studenten betrekken

Cees Breederveld wil de studenten niet alleen onderwijzen  over de hulpverlening maar ze ook de praktische kant laten ervaren. De studenten ontdekken hierdoor ook dat mensen met een lagere opleiding en minder medische kennis heel veel praktische kennis bezitten en daardoor een onmisbare schakel in de zorg zijn.  De studenten bezoeken landen waar  de nood het hoogst  is,  zoals Ethiopië, Kenia, Oeganda, Sierra Leone en Colombia.  Zo krijgen ze de kans om wetenschappelijk de effectiviteit van noodhulp te onderzoeken.

EHBO

Basale kennis van de Eerste Hulp is volgens Cees Breederveld ook in Nederland noodzakelijk. ‘Zoveel mogelijk mensen moeten weten wat ze moeten doen bij noodsituaties om onnodige slachtoffers te voorkomen. Want zelfs in Nederland zijn er regelmatig situaties waar medische voorzieningen niet direct voor handen zijn. Meer wetenschappelijke kennis over de effectiviteit van EHBO kan het Rode Kruis helpen meer mensen te overtuigen van het belang van de EHBO.

Over Cees Breederveld

Cees Breederveld (65) studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 1981 tot doctor in de geneeskunde en werd in Amsterdam opgeleid tot kinderarts.  Hij werkte tot 1990 als universitair hoofddocent en academisch specialist kindergeneeskunde in het AMC. Daarna was hij werkzaam in diverse ziekenhuizen in Nederland en Suriname als bestuurder. Sinds 2005 is hij algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis.
Cees-Breederveld-25cm-5454.jpg