Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Cees Breederveld vertrekt als directeur Rode Kruis
8 juni 2013 |

Cees Breederveld vertrekt als directeur Rode Kruis

​​Cees Breederveld (66) vertrekt per 1 januari 2014 als algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis. Dat heeft hij vandaag in de Ledenraad van het Rode Kruis bekend gemaakt. Breederveld bekleedde de functie sinds 2005. De procedure voor zijn opvolging is inmiddels gestart.

Breederveld was onder meer verantwoordelijk voor de fondsenwerving en hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis na de tsunami in de Indische Oceaan (Tweede Kerstdag 2004), de aardbevingen in Pakistan en Haïti (2005, 2010) en de tsunami en aardbeving in Japan (2011). Vanaf zijn aantreden was hij ook nauw betrokken bij 3FM Serious Request, de fondsenwervingsactie van 3FM voor stille rampen die sinds 2004 georganiseerd wordt.

In eigen land was Breederveld als directeur onder meer betrokken bij de hulpverlening na de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn (2009), het vliegtuigongeluk van Turkish Airlines (2009) en het schietincident in Alphen aan de Rijn (2011). Onder zijn leiding fuseerden in 2010 de 356 autonome lokale Rode Kruisafdelingen tot één landelijke vereniging. Ook nam het Rode Kruis in dat jaar het initiatief om het ‘ervarings-museum’ Humanity House van de grond te krijgen. In 2012 kondigde Breederveld aan een onafhankelijk onderzoek te zullen faciliteren naar de rol van het Rode Kruis in de Tweede Wereldoorlog.

Breederveld blijft actief als hoogleraar bij het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam. Daar bekleedt hij sinds vorig jaar de Rode Kruisleerstoel Rampengeneeskunde (global health, medische noodhulp en basisgezondheidszorg).

Voorzitter Inge Brakman roemde Breederveld vandaag om zijn grote betrokkenheid bij de hulpverlening. “We hebben hem in deze negen jaar leren kennen als een bevlogen bestuurder, die zijn verantwoordelijkheid op moeilijke dossiers, zoals de fusie in 2010, niet uit de weg ging. Als bestuur zijn we hem hiervoor zeer erkentelijk en ik ben blij dat hij als hoogleraar nog van toegevoegde waarde blijft voor de Rode Kruisbeweging.”

Over Cees Breederveld

Cees Breederveld studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 1981 in de kindergeneeskunde.  Hij werkte tot 1990 als universitair hoofddocent en academisch specialist kindergeneeskunde in het AMC. Daarna was hij als bestuurder werkzaam in diverse ziekenhuizen in Nederland en Suriname, en was hij bestuurslid bij het Nederlandse Rode Kruis.​

Doneer direct en steun het Rode Kruis Start je eigen actie en help een ander!  Aanmelden nieuwsbrief Word nu ook vrijwilliger Volg het Rode Kruis via Twitter Volg het Rode Kruis op Google + Volg het Rode Kruis op LinkedIn