Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Chileense Rode Kruis steunt mijnwerkers tijdens succesvolle reddingsoperatie
13 oktober 2010 |

Chileense Rode Kruis steunt mijnwerkers tijdens succesvolle reddingsoperatie

In ‘Kamp Hoop’ klinkt tien minuten na middernacht een luid applaus. Mijnwerker Florencio Avalos is de eerste van de 33 mijnwerkers die wordt gered uit de San José-mijn bij de Noord-Chileense plaats Copiapó. Een plek waar 33 mannen na een instorting bijna tien weken vast zaten in de mijn. De bevrijding is het einde van zeventig dagen wankelen tussen hoop en vrees, onzekerheid en verwachting.


Chilimijnredding220.pngFamilieleden van de getroffen mijnwerkers bivakkeerden al die tijd in ‘Kamp Hoop’. Continu bijgestaan door ongeveer veertig medewerkers van het Chileense Rode Kruis, die in ploegendiensten hun medewerking verleenden. De vrijwilligers gaven de families van ‘de magische 33’ steun, maar boden hen ook een luisterend oor, gezelschap en begeleidde waar nodig. Daarnaast nam het Rode Kruis een actieve rol in het coördineren van de activiteiten in en rond het kamp.
 
Die coördinatie bestond onder andere uit de zorg voor oudere mensen die in het kamp aanwezig waren, zoals het bieden van de juiste medicatie en ervoor zorgen dat ze hun pensioen ontvingen. De steun van de vrijwilligers kwam er vooral op neer dat families van de mijnwerkers niet vermoeid werden met dagelijkse beslommeringen. Op die manier werd de situatie iets dragelijker en voelden de families zich nooit alleen.
 
Het Rode Kruis in Chili biedt de 33 mannen en hun familie steun voor zolang dat nodig is.