Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Cholera informatielijn in Haïti overbelast
18 november 2010 |

Cholera informatielijn in Haïti overbelast

De cholera informatielijn van het Rode Kruis in Haïti draait overuren. De afgelopen dagen raakte de lijn meerdere malen overbelast. Ruim 75.000 Haïtianen hebben het nummer gebeld. Via een ingesproken tekst geeft de gratis informatielijn uitleg over cholera en hoe de ziekte is te voorkomen. De informatiebehoefte is groot. 

 
“De mensen in Haïti schreeuwen om informatie. De ziekte is onbekend en de mensen weten niet wat ze moeten doen”, zegt Cees Breederveld, algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis. “Met het gebruik van zeep en schoon drinkwater kunnen veel nieuwe besmettingen voorkomen worden. Veel Haïtianen kunnen nauwelijks lezen of schrijven dus de voorlichting via de informatielijn is ontzettend belangrijk."  

Voorlichting

Het aantal besmettingen is de afgelopen dagen gestegen. Daarom heeft het Rode Kruis de voorlichtingsactiviteiten opnieuw uitgebreid. In Haïti rijden wagens met luidsprekers. Ruim duizend vrijwilligers van het Rode Kruis geven trainingen over het belang van hygiëne op scholen, in kerken en op andere plekken waar grote groepen Haitianen samenkomen. Het Rode Kruis radiostation in Port-au-Prince heeft extra uitzendingen gewijd aan het thema cholera.  

Sms-diensten

Sinds het begin van de cholera-uitbraak heeft het Rode Kruis ook een sms-dienst. Ruim twee miljoen Haïtianen in Port-au-Prince en de regio Artibonite ontvangen sms-berichten over behandelwijze, preventie en oorzaken van cholera.
 
De Rode Kruis sms-diensten en de gratis telefoonlijn zijn het resultaat van een innovatieve samenwerking tussen het Rode Kruis, wereldwijde telecom provider Trilogy International en het Haïtiaanse mobiele telefonie bedrijf Voila.