Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Hulp voor cholera-slachtoffers Haïti komt op gang
23 oktober 2010 |

Hulp voor cholera-slachtoffers Haïti komt op gang

Een uitbraak van Cholera heeft in Haïti aan zeker 141 mensen het leven gekost. Ook zijn al meer dan 1100 gevallen van cholera bekend. Dat meldt  het Haïtiaanse Ministerie van Volksgezondheid. Om verdere besmetting tegen te gaan biedt het Internationale Rode Kruis in samenwerking met verschillende nationale verenigingen hulp op het gebied van gezondheidszorg, hygiëne en water en sanitaire voorzieningen.

 
Medische hulp
Het Rode Kruis startte woensdag met het versturen van medische voorraden naar het ziekenhuis in Saint-Marc om de eerste cholera patiënten te helpen. Vrijdag vertrok er vanuit Port-au-Prince een konvooi naar het getroffen gebied Artibonite. De vrachtwagens waren bevoorraad met 31.000 liter schoon drinkwater, chloortabletten en drie mobiele cholera behandelcentra om 3600 mensen zorg te bieden. 
 
De mobiele behandelcentra beschikken over voorraden antibiotica en grote tenten en matrassen om de capaciteit van het lokale ziekenhuis  te vergroten. Om in de behoefte van extra schoon drinkwater te voorzien, plaatsten het Franse en Spaanse Rode Kruis in Petite-Rivière extra waterzuiveringsinstallaties.
 
Sms-informatie
Om de verspreiding van cholera tegen te gaan zijn goede hygiëne en schoon drinkwater erg belangrijk. Om dit te benadrukken is het Rode Kruis in Haïti een sms-campagne gestart. Een ander middel om de bevolking te informeren is het Rode Kruis radiostation. Dit weekend staat er een extra uitzending gepland om luisteraars te infomeren over de maatregelen om cholera te voorkomen.
 
Cholera-uitbraak
De Haïtiaanse provincie Artibonite kreeg afgelopen week te kampen met een cholera-uitbraak. De epidemie verspreidt zich langzaam verder en ook in de hoofdstad Port-au-Prince zijn de eerste gevallen van cholera vastgesteld. In en rond deze stad wonen sinds de aardbeving van januari nog altijd honderdduizenden mensen in opvangkampen. De kampen zijn vaak onhygiënisch en er wonen veel mensen op een kleine oppervlakte. Hierdoor is de kans op besmetting groot.