Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Cholera uitbraak blijft situatie Zuid-Soedan verslechteren
12 augustus 2014 |

Cholera uitbraak blijft situatie Zuid-Soedan verslechteren

​​Al maandenlang is de situatie in Zuid-Soedan zorgwekkend. Het aanhoudende conflict zorgt nog steeds voor duizenden vluchtelingen en naast een tekort aan voedsel en medische hulp is de uitbraak van cholera een groeiend probleem waarvan de bestrijding bemoeilijkt wordt door het regenseizoen.

Cholera blijft zich verspreiden

Het Rode Kruis in Zuid-Soedan probeert met behulp van verschillende middelen de verspreiding van cholera te beperken, maar toch worden dagelijks nieuwe gevallen gerapporteerd. Veel van die gevallen worden gemeld in Torit, een stad dichtbij de zuidelijke grens met Uganda. Momenteel zijn er in totaal 4765 gevallen bekend waarvan 109 mensen al zijn overleden. Deze aantallen blijven, door onder andere de ontoereikende hygiënische omstandigheden en een gebrek aan veilig drinkwater, stijgen. Om de mensen in Zuid-Soedan te kunnen helpen en de verdere verspreiding van cholera te voorkomen heeft het lokale Rode Kruis veel hulpmiddelen ingezet. Vrijwilligers gaan langs huizen om ORS en zeep te distribueren en om mensen te laten zien hoe ze hun water kunnen zuiveren en voorlichting te geven over hygiëne. Naast de persoonlijk contact maakt het Rode Kruis ook gebruik van radio spots en presentaties op markten of andere openbare gelegenheden om mensen voor te lichten. Deze middelen moeten het bewustzijn van de mensen vergroten en de verdere verspreiding van cholera voorkomen.

Regenseizoen bemoeilijkt situatie

De hulp die het Rode Kruis momenteel biedt, wordt bemoeilijkt door het regenseizoen dat momenteel zijn hoogtepunt bereikt. Doordat vliegvelden en wegen vaak niet begaanbaar zijn, is het moeilijk om mensen te bereiken. Daarnaast heeft de regen ook een negatief effect op de verdere verspreiding van Cholera. ''Het regenseizoen zorgt ervoor dat uitwerpselen in de rivieren stroomt, die veel mensen voorzien van drinkwater. Deze combinatie kan dodelijk zijn'' zegt Rode Kruis hulpverlener Jonathan Pease. Ondanks de uitdagingen dat het regenseizoen met zich mee brengt blijven de vrijwilligers van het Rode Kruis in Zuid-Soedan zich inzetten. Bijvoorbeeld in Torit waar dagelijks veel nieuwe besmettingsgevallen bijkomen heeft het Rode Kruis een noodwaterpunt gebouwd, dat 40.000 mensen van schoon drink water voorziet. Ook zijn daar 45 vrijwilligers getraind om de mensen te informeren om de verdere verspreiding van cholera te voorkomen.

 

​​