Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Sandra werd verkracht: "Therapie helpt gelukkig enorm!"
11 oktober 2016 |

Sandra werd verkracht: "Therapie helpt gelukkig enorm!"

De Colombiaanse Sandra werd door acht mannen verkracht en moest daarna noodgedwongen haar huis verlaten. Die gebeurtenis heeft haar leven getekend. Gelukkig gaat ze dankzij hulp van het Rode Kruis tóch met opgeheven hoofd de toekomst tegemoet. "Therapie helpt me enorm!"

2014 3FM SR Colombia -1991.jpgHet Rode Kruis helpt slachtoffers​ van seksueel geweld (foto: Ben Houdijk) 

Het is vandaag Wereld Meisjesdag. De VN heeft die dag uitgeroepen om aandacht te vragen voor de miljoenen meisjes in ontwikkelingslanden die worden uitgebuit en achtergesteld, enkel vanwege hun geslacht. In 2014 vroeg 3FM Serious Request aandacht ​voor seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes in conflictgebieden. Met het geld dat toen is opgehaald heeft het Rode Kruis veel slachtoffers zoals Sandra kunnen helpen.   

Verkracht en ontheemd

Het is pas 5.00 uur 's ochtends als er op de deur wordt geklopt. Sandra schrikt wakker en doet open. Er staan acht gewapende mannen voor haar neus. "Ze vroegen of ik alleen thuis was", vertelt ze. "Toen bleek dat dat zo was, kwamen ze met veel geweld binnen. In de keuken sloegen ze alles kort en klein." Sandra vroeg wat er aan de hand was, wilde uitleg, maar de mannen waarschuwden: "Ik moest meewerken, anders zou het alleen maar erger worden. Ze verkrachtten me in het bijzijn van mijn baby'tje en daarna moest ik mijn huis uit. 's Middags zouden ze terugkomen om te checken of ik er nog was." Ze huilt.  

Sandra twijfelde geen seconde en vertrok met haar twee dochtertjes naar Bogota, 'de grote stad', een enorm contrast met het dorp waar ze tot dan toe woonde. Tot Sandra's grote verdriet was er geen tijd om afscheid te nemen van haar man. Die werd op dat moment namelijk behandeld in het ziekenhuis. "Ik kwam terecht in een grote stad die niet eigen is, in een appartement dat niet eigen is, in een leven dat niet eigen is. Ik leef zelfs onder een andere naam." Een ongekend verdriet, dat ook nog steeds doorklinkt in haar stem.

2014 3FM SR Colombia -0006.jpg​Sandra leeft nu noodgedwongen in 'de grote stad' (foto: Ben Houdijk) ​

Dapper

Gelukkig vond Sandra in Bogota de kracht en moed om hulp te zoeken. Al gauw kwam ze bij het Rode Kruis terecht. Daarvan krijgt ze sindsdien ondersteuning op zowel psychisch als economisch gebied. "De therapeuten vonden me dapper", vertelt ze, "maar zo zie ik mezelf nog niet." Gelukkig kan ze weer lachen​. "Tuurlijk, de pijn van toen draag ik voor de rest van mijn leven mee. Maar ik ben nu weer gemotiveerd. Gemotiveerd om een baan te zoeken, bijvoorbeeld. Ik wil vechten voor de toekomst van mijn twee prinsesjes. Het leven is mooi! Mits we elkaar geen kwaad doen natuurlijk.​"

Meer lezen?

Het verhaal van Sandra is een bijzonder en ontroerend voorbeeld van hoe het Rode Kruis met de opbrengsten van 3FM Serious Request 2014 meisjes en vrouwen in conflictgebieden heeft geholpen die slachtoffer zijn geweest​ van seksueel geweld. Wil jij meer weten over ​wat we met het geld hebben gedaan? Bekijk dan hier de verantwoording.

Artikel delen?