Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Conferentie over humanitaire gevolgen kernwapens krijgt opvolging
7 maart 2013 |

Conferentie over humanitaire gevolgen kernwapens krijgt opvolging

Op 4 en 5 maart jl vond in Oslo een landenconferentie  plaats over de humanitaire gevolgen van kernwapens. Ook Nederland was hierbij aanwezig.

 

Dramatisch effect

Peter Maurer, president van het Internationale Rode Kruis, sprak tijdens deze conferentie zijn verbazing uit over het feit dat het debat over kernwapens decennialang ging over militaire, technische en geopolitieke zaken, maar nooit eerder over de humanitaire gevolgen. De bijeenkomst in Noorwegen was dan ook georganiseerd om landen te informeren over de directe en lange termijn humanitaire gevolgen van kernwapens.  Een goed begrip van de gevolgen van een kernwapenexplosie is immers essentieel in de discussie over kernwapens. Een kernwapenexplosie heeft niet alleen een dramatisch effect  op de gezondheid van mensen, maar ook op het milieu en de daarmee gepaard gaande gevolgen op de voedselproductie, en op de maatschappij, met name de medische en andere infrastructuur.
 

Onderzoek

De conferentie toonde aan dat landen en humanitaire organisaties, zoals het Rode Kruis, geen adequate hulp kunnen bieden wanneer een kernwapenexplosie zich voordoet, vanwege de destructieve impact van een kernwapenexplosie.  Het Rode Kruis voegde daaraan toe dat mensen, waar ook ter wereld, geloven in de noodzaak van het uitbannen van kernwapens. Dit geldt in ieder geval ook in Nederland, zo blijkt uit een recent onderzoek in opdracht van het Rode Kruis.
 

Juridisch instrument

Het Rode Kruis is ervan overtuigd dat het voorkomen van de vreselijke gevolgen van kernwapens, door het ontwikkelen van een juridisch instrument dat kernwapens verbied, de enige manier vooruit is. Mexico heeft aangegeven een tweede conferentie te willen organiseren over de humanitaire gevolgen van kernwapens.