Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Contact leggen met familie
27 januari 2010 |

Contact leggen met familie

In de chaos na de vernietigende aardbeving zijn veel mensen nog wanhopig op zoek naar hun familieleden. Ook willen ze graag een teken van leven geven aan familie in het buitenland. Het is bijna onmogelijk contact te leggen zonder telefoon- of internetverbinding. Duizenden mensen kennen nog steeds het lot van hun geliefden niet.

 
Een van de weinige dingen die mensen kunnen doen, is de naam van vermiste familieleden opgeven op de speciale website van het Rode Kruis, http://www.familylinks.icrc.org/. 'Op de site zie je heel veel namen. Sinds 18 januari hebben al meer dan 22.000 mensen zich ingeschreven.  Voor de meesten staat een oranje blokje met de tekst 'missing'.

We proberen daar zoveel mogelijk groene blokjes met 'alive' van te maken', vertelt Meike Groen, hulpverlener Family Tracing van het Nederlandse Rode Kruis.
 
Om uit te zoeken wie er nog leeft gaat Meike de wijken van Port-au-Prince in. Daar vraagt ze mensen zich op papier te registreren. Dit wordt later verwerkt op de website.

Ook biedt ze de mensen aan om 1 minuut te bellen met de sateliettelefoon. Zo kunnen ze familie overzee gerust stellen.
   Contact leggen met familie-1.jpg
Contact leggen met familie-2.jpg



'Natuurlijk is 1 minuut niet genoeg', zegt Meike, 'maar men begrijpt dat heel veel mensen willen bellen, dus ze houden het kort. Ze zeggen letterlijk:
'Ons huis is weg, we leven nu in een tent. Ik leef nog, je broer ook, maar je zusje niet meer. We hebben dorst en honger. Help ons.'
‚Äč