Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Crisis Oekraïne mag niet vergeten worden"
9 december 2015 |

"Crisis Oekraïne mag niet vergeten worden"

​#HulpBijConflicten – Oekraïne heeft al 2 jaar te maken met onrust en conflicten. 1,4 miljoen mensen zijn ontheemd geraakt en zij krijgen het nog zwaarder. De wintermaanden zijn aangebroken en de voorraden met hulpgoederen raken op. Het Rode Kruis pleit voor dringende maatregelen.

Oekraine-Rode-Kruis-1.jpg
 Rode Kruis-vrijwilliger Tetyana Florya redde het leven van Nina Biryukova (80). Zij had een veel te hoge bloeddruk. (Foto: John Engedal Nissen, IFRC) 

“De situatie in Oekraïne is kritiek. Het spaargeld van de ontheemden raakt op en gemeenschappen zijn in een economische crisis geraakt”, zegt voorzitter van het Oekraïense Rode Kruis Ivan Usichenko. “Mensen rekenen steeds meer op onze humanitaire hulp”. De samenleving in de Oekraïne zal de winter niet alleen aankunnen, het kan er -20 graden Celsius worden en vele mensen overnachten in vluchtelingenkampen.

Oekraine-Rode-Kruis-2.jpg
 Natalia Mamchenko moest haar huis verlaten met zoon Yegor (8 maanden). Van het Rode Kruis kreeg zij hulpgoederen. (Foto: John Engedal Nissen, IFRC)


De economie in Oekraïne is zwak

Meer dan 1 miljoen mensen hebben verwarming, medische zorg en voedsel nodig. Het Rode Kruis kan echter minder dan 20.000 mensen helpen. Er zijn nu 26 mobiele medische teams ingezet die gezondheidszorg kunnen bieden aan 17.000 mensen. Verder kunnen 12.000 ontheemden voorzien worden van voedselbonnen en pakketten en krijgen 3.000 mensen psychosociale ondersteuning. Het Rode Kruis hoopt in staat te zijn 100.000 mensen te kunnen helpen, maar daar is meer geld voor nodig.

Oekraine-Rode-Kruis-3.jpg
  Rayisa Onyschenko (80) was in haar huis toen het gebombadeerd werd. Ze overleefde de aanval en wordt nu verzorgd door Rode Kruis-vrijwilligers. (Foto: John Engedal Nissen, IFRC)

“De crisis in de Oekraïne mag niet vergeten worden door de wereld”, zegt Simon Missiri, voorzitter Internationale Rode Kruis in Europa. “Families zijn gescheiden, er is weinig werkgelegenheid, de economie is zwak en de ontheemden hebben primaire basisbehoeften nodig zoals voedsel, gezondheidszorg en onderdak.” 

Oekraine-Rode-Kruis-4.jpg
  Rode Kruis-vrijwilligers bouwen een nieuw huis voor Rayisa Onyschenko. (Foto: John Engedal Nissen, IFRC).

Wil jij helpen?

Het Internationale Rode Kruis doet een noodoproep voor Oekraïne. De bevolking leeft in een steeds slechter wordende humanitaire situatie. Voorraden met hulpgoederen slinken en bovendien zijn de wintermaanden aangebroken. Wil jij de Oekraïners helpen of bevolkingsgroepen die zich in een dergelijke slechte humanitaire situatie bevinden? Doneer dan aan onze algemene donatiemodule.