Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Crowdfunding initiatief helpt rampen voorkomen
27 november 2015 |

Crowdfunding initiatief helpt rampen voorkomen

​#VoorkomDeRamp - Bekende Nederlanders zoals Paul Rosenmöller, Chris Zegers en Andre Kuipers gaan helpen voorkomen dat natuurgeweld uitmondt in een ramp. De bekende Nederlanders adopteren een specifiek Rode Kruis project op het gebied van rampenpreventie en zorgen door crowdfunding voor financiering.


voorkom de ramp.jpg
  Jaarlijks zijn er wereldwijd ruim 400 natuurrampen. (Foto: Olav Saltbones, IFRC)

De samenwerking met BN’ers die zich inzetten voor het project is onderdeel van “Voorkom de Ramp”, een nieuw platform voor fondsenwerving van het Rode Kruis. Hiermee wil de hulporganisatie duurzame en vaak innovatie hulpprojecten organiseren die de schadelijke effecten van een ramp voorkomen of verkleinen.

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet, erevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis, benadrukte vandaag het belang van rampenpreventie tijdens TEDxAmsterdam: “Elke euro die je aan een van onze projecten voor preventie en voorbereiding doneert, bespaart gemiddeld 7 euro aan noodhulp en wederopbouw achteraf. Een betere investering is er niet.” De Prinses is bovendien verheugd dat de Nederlanders, afkomstig uit diverse sectoren van de samenleving, zich hard willen maken om de kwetsbaren te wapenen tegen nieuw leed.  

Kopstukken in actie

Inmiddels hebben zo’n 12  bekenden uit het bedrijfsleven, de wetenschap, de media en de overheid zich achter het initiatief geschaard. Paul Rosenmöller benadrukt hoe goed veel zaken in Nederland geregeld zijn, en dat natuurrampen zich hier zelden voordoen, ten opzichte van zoveel landen die regelmatig met verwoestend natuurgeweld te maken krijgen. Daarom grijpt hij graag het tienjarig jubileum van de VO-raad aan daarbij stil te staan en dus niet alleen samen te vieren, maar ook samen te geven.

 

Emotionele littekens

Ook acteur en presentator van het BNN programma 3opReis Chris Zegers is gemotiveerd: “Ik was kortgeleden in de Filipijnen om met eigen ogen te zien hoe de aanplant van mangrovebossen de bevolking kan beschermen tegen de impact van wind en golven. In gesprek met de lokale bevolking werd ik me erg bewust van de praktische en emotionele littekens die tyfoons en orkanen veroorzaken. Op mensen, hun families  én hun leefomgeving.  Deze slimme manier van hulp geven gaat op lange termijn voor meer veiligheid zorgen.” Jim Stolze, oprichter van TEDxAmsterdam, wijst op het belang van het delen van kennis en innovaties. Ook Eric Corton, radiomaker en acteur, zet zich actief in voor deze vorm van hulp: “We zijn sámen op deze wereld en moeten dus ook een beetje op elkaar letten of voor elkaar zorgen wanneer dat nodig is en kan.”

Dankzij de bekende Nederlanders zullen in landen als Haïti, de Filipijnen, Ethiopië en Indonesië rampenoefeningen, mangrovebossen, rampbestendige scholen en rampen-alarmeringssystemen komen.

Voorbereiding op rampen

Jaarlijks zijn er wereldwijd ruim 400 natuurrampen. De afgelopen 20 jaar zijn ruim 4 miljard mensen de dupe geworden van het natuurgeweld en meer dan 600.000  mensen overleden. Het Rode Kruis zorgt ervoor dat, samen met de lokale bevolking, met slimme oplossingen en innovaties de schade, naar schatting jaarlijks zo’n 140 miljard euro,  beperkt wordt, Mensen leren zelf om zich beter voor te bereiden en te beschermen tegen terugkerend natuurgeweld. Zo kunnen een waarschuwingssyteem en  evacuatieplan al veel dodelijke slachtoffers voorkomen. Door rampbestendige huizen en scholen te bouwen worden mensen beschermd tegen tyfonen.

Lees hier meer over Voorkom de Ramp