Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Cycloon Pam maakt duizenden slachtoffers
16 maart 2015 |

Cycloon Pam maakt duizenden slachtoffers

​#CycloonVanuatu – Het natuurgeweld dat de eilandengroep Vanuatu overviel, heeft enorm veel verwoest. Het Rode Kruis werkt met man en macht om de slachtoffers te helpen.

Vanuatu.jpg 

 Moeder en zoon halen een verdronken varken uit het water. Ze zijn al hun bezittingen kwijt. (Foto: Clare, New Zealand Red Cross)

Duizenden mensen zijn in nood. De eilandbewoners zijn in één klap alles kwijtgeraakt. Cycloon Pam heeft hun huizen en gewassen weggevaagd. Hoofdstad Port Villa kampt ook met problemen. Het ziekenhuis is zwaar beschadigd en bruggen zijn onbegaanbaar. Bovendien vielen de communicatienetwerken uit, waardoor het onduidelijk is hoe groot de schade is in de rest van het land. Noodhulpverleners zijn nu met bootjes onderweg naar de andere eilanden om te kijken welke hulp daar nodig is.

Hoofd noodhulp onderweg

Op dit moment zijn meer dan honderd Rode Kruis hulpverleners met man en macht aan het werk om de hulpgoederen uit te delen, medische hulp te verlenen en te assisteren bij de 26 opvangcentra in de hoofdstad Port Villa.  Ook Frido Herinckx, hoofd noodhulp van het Nederlandse Rode Kruis, is onderweg. Hij zal met zijn team gaan intenventariseren welke hulp Nederland kan bieden.

p-VU0035.jpg 

In de nabije toekomst zullen de huizen van de eilandbewoners weer moeten worden opgebouwd. Het Rode Kruis gaat hierbij helpen.

p-VU0061.jpg 

 De slachtoffers slapen op dit moment in opvangcentra. Van het Rode Kruis hebben ze onder andere dekens en slaapmatjes gekregen.

Vanuatu2.jpg 

Hulptroepen van het Rode Kruis zijn in actie om de slachtoffers van hun eerste levensbehoeften te voorzien.

De overlast beperkt zich niet alleen tot Vanuatu, maar ook andere nabijgelegen eilandengroepen in de Stille Oceaan zijn getroffen door de ramp. Het gaat dan bijvoorbeeld om Fiji, Kiribati, Marshall Islands, Papua New Guinea, de Solomon eilanden en Tuvalu.

Giro 6868

Steun deze mensen die door het natuurgeweld in één klap alles zijn kwijtgeraakt en doneer nu op NL83INGB0000006868 (6 nullen), o.v.v. Cycloon Vanuatu en ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.