Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Europese Dag tegen Mensenhandel
18 oktober 2013 |

Europese Dag tegen Mensenhandel

Vandaag, op de Dag tegen Mensenhandel, vragen Europese Rode Kruis verenigingen gezamenlijk aandacht voor de groeiende problematiek van deze moderne slavernij. Het percentage slachtoffers van mensenhandel in Nederland is met 40% gestegen ten opzicht van 2011. Dit meldt het Coördinatiecentrum Mensenhandel. Het Rode Kruis ondersteunt buitenlandse slachtoffers van mensenhandel.

Prostitutie en land- en tuinbouw

In Nederland meldden 1.711 slachtoffers zich bij het Coördinatiecentrum Mensenhandel.  Een stijging van 40% ten opzichte van het jaar 2011. Uitbuiting is daarmee geen ver-van-ons-bed show. Van de aangemelde vrouwen werd het grootste deel in de prostitutie uitgebuit, terwijl mannen vaker  gedwongen werkzaam zijn de land- en tuinbouw.  Langdurige en complexe processen of de angst voor handelaren zorgen ervoor dat nog altijd bijna driekwart van de gevallen geen aangifte doet tegen verdachten.

Vertrouwen

“Ik was onder de indruk van haar opgewekte en positieve instelling; een jonge alleenstaande moeder die ontzettend veel heeft meegemaakt en een onzekere toekomst voor zich heeft, had ik mij toch anders voorgesteld.” Aan het woord is een vrijwilliger van het Rode Kruis project in Utrecht voor ondersteuning van slachtoffers van mensenhandel.

Goed getrainde vrijwilligers bieden hier humanitaire hulp en helpen bij het waarborgen van rechten en het vergroten van vertrouwen en zelfstandigheid. De wereldwijde bekendheid en de neutrale en onpartijdige opstelling van het Rode Kruis maakt het mogelijk om het vertrouwen te winnen van de voormalige slachtoffers.

mensenhandel.jpg