Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Jongeren delen vergeet-me-nietjes uit
24 mei 2012 |

Jongeren delen vergeet-me-nietjes uit

Morgen, 25 mei, is het de internationale dag van de Vermiste kinderen. Op deze dag delen jongeren door het hele land vergeet-me-nietjes uit.

Stil staan bij vermiste kinderen wereldwijd

De actie wordt georganiseerd door de Hulplijn Vermiste Personen van het Rode Kruis. Door vergeet-me-nietjes uit te delen maken jongeren duidelijk dat het belangrijk is om stil te staan bij alle kinderen die vermist zijn.  Ook roepen ze op om solidariteit te tonen voor de ouders die achterblijven na een vermissing.

Hulplijn Vermiste Personen

De Hulplijn Vermiste Personen is een onderdeel van het Nederlandse Rode Kruis en bestaat uit een team van deskundige hulpverleners. De Hulplijn biedt middels een gratis 0800-nummer praktische en emotionele ondersteuning aan achterblijvers van vermisten én aan vermisten zelf en is er voor iedereen die iemand vermist of zelf vermist wordt en niet weet wat te doen. 

Dag van de Vermiste Kinderen

In 1983 heeft de toenmalige president van de Verenigde Staten 25 mei uitgeroepen tot de Dag van Vermiste Kinderen. Verschillende organisaties wereldwijd gebruiken sindsdien de datum 25 mei om aandacht te vragen voor vermiste kinderen. Het vergeet-mij-nietje werd symbool voor de Internationale Dag van Vermiste Kinderen in Europa.
 
De datum 25 mei is gekozen omdat op de ochtend van 25 mei 1979 de zesjarige Etan Patz voor het eerst alleen naar de bushalte gaat. Het gezin woont in een goede buurt in New York. Etan wordt dagelijks bij de bushalte opgehaald door de schoolbus. Zijn moeder houdt Etan in de gaten tot de hoek van de straat. Vanaf daar is het nog 50 meter tot de bushalte. Pas later op de dag blijkt dat Etan nooit in de schoolbus is gestapt of op school is aangekomen. Bijna 100 agenten zoeken die avond naar Etan. Tot op heden is er nooit meer een spoor gevonden van de jongen. Etan is ondertussen, indien hij nog leeft, 39 jaar oud.