Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Dankzij wapenstilstand Homs krijgen 60.000 Syriërs hulp
16 december 2015 |

Dankzij wapenstilstand Homs krijgen 60.000 Syriërs hulp

​#NoodhulpInConflictgebieden - Het Rode Kruis helpt 60.000 mensen in de wijk Waer in de Syrische stad Homs, na een staakt het vuren tussen de overheid en gewapende groeperingen. Vrijwilligers leveren voedsel en medische zorg.  

Syrie.jpg
  De mensen in Waer hebben een lastige tijd achter de rug. (Foto: SARC)

De situatie in Waer is schrijnend: de afgelopen twee jaar is het vanwege geweld nauwelijks mogelijk geweest om hulp te bieden, terwijl de bewoners medische zorg, eten en een goede watervoorziening nodig hadden. We kunnen nu eindelijk weer hulp bieden na een staakt het vuren tussen de overheid en gewapende groeperingen. Rode Kruis-vrijwilligers zijn gestart met medische hulp, het uitdelen van 40.000 voedselpakketten en 60.000 hygiënekits. Ook wordt er een speciaal dialysecentrum voor nierpatiënten opgebouwd in de wijk.

Syrie-2.jpg
    De Syriërs in de wijk Waer hadden geen toegang tot basisvoorzieningen. (Foto: SARC)

Barre omstandigheden

,,De mensen in Waer hebben een lastige tijd achter de rug”, zegt Alexander Equey van het Internationale Rode Kruis in Syrië. ,,Het geweld bleef aanhouden terwijl mensen moesten leven onder barre omstandigheden, zonder toegang tot de basisvoorzieningen. Dit heeft enorm veel impact op de inwoners gehad.”

Syrie-3.jpg
Voor de wintertijd is er water en onderdak nodig. Mensen lijden in dit gebied. (Foto: SARC) 

De winter komt eraan

Het Rode Kruis hoopt dat deze noodhulp slechts een begin is en wil structurele toegang tot dit gebied om goede hulp te kunnen bieden. “De winter komt eraan, er is water en onderdak nodig. Mensen in dit gebied lijden, vooral de kinderen.”
Het Rode Kruis levert bouwmaterialen zodat de Syriërs hun huizen kunnen opbouwen en isoleren en de watervoorziening kunnen verbeteren.

Help mee

Wil jij de Syriërs helpen of bevolkingsgroepen die zich in een dergelijke slechte humanitaire situatie bevinden? Doneer dan aan onze algemene donatiemodule.