Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "De boottocht is hun laatste redmiddel"
15 oktober 2015 |

"De boottocht is hun laatste redmiddel"

​#Vluchtelingen – Videoregisseur Veras Fawaz van de vloggersgroep ‘Fijne Vrienden’ reisde samen met cameraman George Chvojka naar een vluchtelingenkamp van het Rode Kruis in Italië om een documentaire te maken voor het jongerenprogramma Rauwkost van de NTR. “Europa is voor hen een laatste toevluchtsoord. In eerste instantie wilden ze vluchten naar een land in de buurt, maar ook daar waren ze hun leven niet zeker”, vertelt Veras.

Veras1.jpg
 "Door met de vluchtelingen in gesprek te gaan ben ik achter schokkende zaken gekomen waarvan ik het bestaan niet wist."

“Samen met Rode Kruis-vrijwilligers deelde ik eten en drinken uit in het vluchtelingenopvangcentrum. De vluchtelingen, die veelal uit Nigeria en andere Afrikaanse landen kwamen, waren rustig en opgelucht. Eindelijk hadden ze veiligheid gevonden. Europa is hun laatste kans op overleven. In eerste instantie wilden ze vluchten naar een land in de buurt, maar daar was het vaak even gevaarlijk voor hen als in hun geboorteland. Door met de vluchtelingen in gesprek te gaan ben ik achter schokkende zaken gekomen waarvan ik het bestaan niet wist."

“Het was een van de ergste ervaringen van mijn leven”

"Vooral de verhalen die de Nigerianen me vertelden grepen me aan. Vanwege de gewelddadige conflicten in hun land vluchtten ze naar Libië. In dat land is het erg gevaarlijk, je kunt zomaar worden doodgeschoten. Veel vluchtelingen zijn daar uitgebuit en mishandeld. Ik zag mensen in het kamp met littekens en brandwonden over hun gezicht en lijf. Verschrikkelijk om te zien en dat dat nog gebeurt in 2015 wist ik echt niet. Ik begrijp het ook niet. Wat ik wel begrijp is dat ze daar niet willen blijven en doorreizen naar Europa.

De vluchtelingen vertelden me dat ze de boottocht als laatste redmiddel zien. Deze tocht is een echte nachtmerrie voor hen. Ze zitten opgepropt tegen elkaar aan op een veel te klein oppervlakte en met een overlevingskans van 50%. Mensen worden misselijk aan boord en geven over, anderen doen hun behoeften overboord en zo zitten ze een paar dagen op zee zonder land in zicht. Sommigen gaan zelfs zeewater drinken omdat ze zoveel dorst hebben. “Ik doe het nooit meer en ik raad het anderen af om te doen”, zei een Nigeriaan tegen me. “Het was een van de ergste ervaringen van mijn leven”. Zonder spullen komen de vluchtelingen aan in Europa. Alles moesten ze inleveren bij de smokkelaars, zelfs foto’s van familieleden."

VerasGeorgeFilmen1.jpg
  "Een verdrietige Nigeriaanse jongen van 20 vertelde me dat hij zijn moeder waarschijnlijk nooit meer zal zien nu hij zo ver weg is van haar."

"Hij zal zijn moeder nooit meer zien"

"Van het Rode Kruis krijgen ze kleding en medische verzorging. De vereniging doet goed werk vind ik, ook in dit kamp. Vrijwilligers geven de vluchtelingen bijvoorbeeld Italiaanse les, zodat ze kunnen integreren in de Italiaanse samenleving. Het is de bedoeling dat ze in dit kamp 2 jaar blijven en dan krijgen ze een Italiaans paspoort. Hun nieuwe leven kan dan beginnen.  

Ik hoop met mijn documentaire te bereiken dat er vanuit Nederland nog meer begrip komt voor de vluchtelingen. Ze willen in eerste instantie helemaal niet naar Europa. Het liefst blijven ze in een land in de buurt. Een verdrietige Nigeriaanse jongen van 20 vertelde me dat hij zijn moeder waarschijnlijk nooit meer zal zien nu hij zo ver weg is van haar. Vluchtelingen gaan naar Europa als ze geen andere keus hebben. Het is voor hen het laatste toevluchtsoord." 

Bekijk hier de documentaire van Veras​.

Laat ons niet kiezen. Geef nu

Syrië, de Centraal Afrikaanse Republiek, Jemen… de vluchtelingenstroom blijft toenemen. En de winter is in aantocht. Het Rode Kruis staat voor een enorme opgave. Hulpverleners draaien overuren en staan voor onmogelijke keuzes: wie helpen we wel en wie niet? Moeten we misschien halve voedselpakketten uitdelen. Het zijn keuzes die het Rode Kruis niet wil maken. Laat ons niet kiezen.


Of geef op giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.