Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws De indrukwekkendste Rode Kruis-momenten van 2015
8 januari 2016 |

De indrukwekkendste Rode Kruis-momenten van 2015

#Jaaroverzicht2015 - Het grootste vluchtelingenaantal ooit, de aardbeving in Nepal, cycloon Pam, 36.000 aanmeldingen voor Ready2Help, 3FM Serious Request: 2015 was een zeer indrukwekkend jaar voor ons.

Bekijk hier de foto's van de belangrijkste gebeurtenissen en neem met ons het jaar 2015 door.

Cycloon PamVanuatu-Madeline-Wilson.jpg

Op 13 maart treft de orkaan Pam de eilanden Vanuatu, Tuvalu, Kiribati, de Solomon Eilanden en Papua Nieuw Guinea. Zo’n 100.000 mensen raken hun huizen en bestaansmiddelen kwijt. Het Rode Kruis helpt met noodonderdak, zeilen, gereedschappen en bouwmaterialen, voedsel, keukensets, hygiënekits en schoon water. (Foto: Madeline Wilson, IFRC)

Grand Départ: 215 toeschouwers hebben Eerste Hulp nodig

Evenementenhulp-Mart-Bron.jpg
In Nederland staan bijna 30.000 vrijwillige Rode Kruis-hulpverleners klaar om noodhulp, burgerhulp en EHBO te verlenen. In 2015 komen ze bij vele grote evenementen in actie, onder andere bij de Nijmeegse Vierdaagse en tijdens het Grand Départ-weekend in Utrecht. Daar moeten 215 toeschouwers vanwege de extreme hitte behandeld worden. (Foto: Hans Menninga)

Aardbeving Nepal

Nepal-Merlijn-Stoffels.jpg  Na de aardbeving in april moeten duizenden huizen en gebouwen herbouwd worden. Zó dat ze bij een volgende beving blijven staan. In totaal zijn 620.000 mensen bereikt met hulp. 360.000 mensen krijgen materialen om zelf hun huizen te herbouwen. 59.000 mensen wonen nog in opvangkampen. Duizenden Nepalezen verliezen familieleden en vrienden tijdens de aardbeving. Alleen al in Melamchi, het zwaarst getroffen district, vragen in de maanden na de beving dagelijks 200 mensen psychische hulp aan. Rode Kruis-teams bezoeken ook scholen om kinderen psychische hulp te geven. (Foto: Rode Kruis)

Hulpverlening ebola-gebieden

Ebola-Victor-Lacken.jpg
Rondom de ebola-epidemie is er in 2015 veel gebeurd. De hulpverlening is momenteel nog in volle gang in West-Afrika. Ondanks de wereldwijde inzet om de epidemie een halt toe te roepen, raken er nog steeds mensen besmet met het virus. Inmiddels zijn er wel landen ebola-vrij zoals Guinee en Sierra Leone. Liberia was ebola-vrij in mei maar een aantal weken later was er weer iemand besmet met het virus. Hier kun je de blogs van de hulpverleners Carla Brooijmans, Willeke Gerritsen en Roel Veltman lezen. (Foto: Victor Lacken, IFRC)

Het grootste aantal vluchtelingen ooit

Vluchtelingen-Charlotte-Hyest-1.jpg
 In 2015 vluchten ruim 640.000 mensen naar Europa. De meesten komen uit Syrië, Afghanistan, Eritrea en Irak. Tienduizenden vrijwillige Rode Kruis-hulpverleners geven medische en psychosociale hulp en delen dekens, tenten, kleding, eten en drinken. Rode Kruis-woordvoerder Iris van Deinse reisde met verschillende mediaproducenten (Youssef, Ponkers en Veras Fawaz) door Europa om schrijnende verhalen in beeld te brengen. (Foto: Charlotte Hyest, IFRC)

Duizenden vluchtelingen in Nederland: Ready2Helpers in actie

Ready2Help-Jeroen-Visser.jpg Een recordaantal vluchtelingen komt in 2015 naar Nederland: zo'n 26.000. Het Rode Kruis helpt bij de inrichting van noodopvanglocaties, verleent Eerste Hulp en medische zorg. Nederlanders brengen massaal spullen naar de Welkom Winkels van het Rode Kruis. 36.000 vrijwilligers hebben zich via Ready2Help gemeld om te helpen. (Foto: Jeroen Visser)

 Geschokt door aanslagen in Parijs 

Parijs-Thibault-Maitre.jpg
 Bij de terroristische aanslagen in Parijs op vrijdagavond 13 november vallen ruim 200 gewonden en minstens 130 doden. 340 Rode Kruisvrijwilligers komen direct in actie om hulp te verlenen aan slachtoffers en nabestaanden. (Foto: Thibault Maitre, IFRC)

 3FM Serious Request 2015 - Keep them going

SR15-Ben-Houdijk.jpg
Het thema van 3FM Serious Request 2015 was 'Geef jongeren in conflictgebieden een toekomst'. Het Glazen Huis stond in Heerlen van 18 tot en met 24 december en er is €7.562.985 opgehaald. Een prachtig bedrag waarmee we veel kinderen een kans kunnen geven. De kinderen op de foto zijn gemaakt in Syrië waar Rode Kruis-woordvoerder Merlijn Stoffels samen met Paul Rabbering naartoe reisde. (Foto: Ben Houdijk)

Help ons ook in 2016

Wil jij ons helpen van 2016 ook een indrukwekkend jaar te maken? Meld je dan aan als vrijwilliger door op een van onze vacatures te reageren. Ook kun je lid worden van ons burgerhulpnetwerk Ready2Help. Als je ons wilt steunen wanneer we internationale noodhulp verlenen kun je doneren op IBAN-nr NL33 INGB 0000 0008 81 (7 nullen) t.n.v. het Nederlandse Rode Kruis, of doneer via de rode button.