Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws De vijf meest gestelde vragen aardbeving Nepal
30 april 2015 |

De vijf meest gestelde vragen aardbeving Nepal

#AardbevingNepal - De aardbeving in Nepal is zo heftig geweest dat er een Giro555-actie is uitgeroepen. Mensen hebben veel vragen over de ramp en stellen deze via sociale media. Hieronder lees je de vijf meest gestelde vragen.  

Waarom vallen er, ondanks de rampenvoorbereiding, zoveel slachtoffers?

Rampen zijn niet te voorkomen en er zullen altijd slachtoffers vallen. Het is wel mogelijk om met rampenvoorbereiding de risico's van natuurrampen zo klein mogelijk te maken. Toch is het moeilijk om de ricio's in Nepal te verminderen. Het land ligt op een punt waar tektonische platen samenkomen, wat de kans op aardbevingen vergroot. Daarnaast is Nepal bergachtig. Hierdoor hebben zijn steden als Kathmandu erg compact gebouwd. De inwoners wonen dicht op elkaar in smalle straten. Deze krappe structuur en het gebrek aan ruimte tussen gebouwen verhoogt de kans op verwondingen of doodgaan wanneer de gebouwen in elkaar storten.

Hoe bereiden jullie Nepalezen voor op rampen?

Wij hebben de Nepalezen geholpen zich voor te bereiden op rampen. Veel mensen weten nu hoe ze moeten reageren wanneer er een grote ramp uitbreekt. Ze verplaatsen zich snel naar open gebieden en nemen veiligheidsmaatregelen om zichzelf te beschermen. In Nepal zijn er nu ook bouwregels aanwezig waardoor veel nieuwe gebouwen aardbevingen kunnen doorstaan.

Hoe bereiken jullie afgelegen gebieden?

Sommige organisaties zoals ICCO, het Rode Kruis en Kerken in Actie zitten al in de regio's voordat de ramp uitbreekt. Deze kunnen gelijk hulp bieden, zoals het herstellen van telecommunicatie door nieuwe apparatuur in te vliegen. Wanneer wegen geblokkeerd zijn vanwege aardverschuivingen, kunnen gebieden het beste te voet of per vliegtuig bereikt worden.

Hoe helpen jullie de kinderen?

Ondervoede kinderen geven we bijvoeding. Ook verzorgen we ze medisch wanneer dit nodig is. Er zijn speciale diëten ontwikkeld die ervoor zorgen dat kinderen er snel bovenop komen. Het is erg belangrijk dat kinderen snel beter worden. Ze kunnen een groeiachterstand krijgen of hun hersenen ontwikkelen zich niet goed genoeg.

Waarom is het regenseizoen zo vervelend?

Veel mensen zijn dakloos geworden door de aardbeving en moeten slapen in de openlucht. Het is erg vervelend om in de regen te slapen. De slachtoffers krijgen het koud en kunnen ziek worden. Op deze manier kunnen besmettelijke ziektes zich snel verspreiden. Regen kan ook waterbronnen vervuilen waardoor er ziekten zoals cholera ontstaan.