Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws De volgende ramp komt eraan
18 februari 2010 |

De volgende ramp komt eraan

Precies een maand na de catastrofale aardbeving, heeft Haïti een landelijke dag van rouw afgekondigd voor de 200.000 mensen die zijn omgekomen in de verwoeste hoofdstad Port-au-Prince. Het totaal aantal gewonden van de aardbeving wordt geschat op meer dan 300.000.

Regenseizoen

Nu de internationale hulp op gang komt, staat het land straks voor een nieuwe humanitaire noodsituatie. Eind maart begint komt het regenseizoen eraan, gevolgd door het Caribische orkaanseizoen.

 
"We hebben vaak maar liefst 50 millimeter regen in twee uur," vertelt mevrouw Michaele Gedeon, voorzitter van de Haïtiaanse nationale Rode Kruis, "en er zijn meestal zeer sterke windstoten."
 
Ten minste 700.000 Haïtianen moeten overleven zonder voldoende beschutting. Op de meest kleine stukjes grond - tussen het puin - kruipen de mensen bij elkaar in de overbevolkte hoofdstad.
 
Tot op heden heeft het Internationale Rode Kruis en de Rode Halve Maan bijna 19.000 families (95.000 mensen) geholpen met noodonderkomens, bestaande uit dekzeilen, gereedschap en tenten. Maar deze geïmproviseerde onderkomens bieden nauwelijks bescherming  tegen een gemiddeld regenseizoen, laat staan een orkaan.

Ruimtegebrek

"Het voornaamste probleem is ruimte", zegt Nelson Castaño, hoofd van de Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maan (IFRC) hulpoperatie in Port-au-Prince. "De stad was al erg overbevolkt voor de aardbeving. Grote delen van Port-au-Prince zijn nu onbewoonbaar, veel bewoners hebben zich verplaatst naar kleine open ruimtes.
 
Als er meer ruimte en grond zou zijn, zouden wij zeker meer kunnen doen. Maar het is waarschijnlijk niet genoeg tegen de gevaren die het regenseizoen met zich meebrengt. "

Tragedie omzetten in een kans

IFRC secretaris-generaal Bekele Geleta,bezocht direct na de ramp het getroffen: "In termen van een evenredige impact op één land, is de aardbeving in Haïti misschien wel de ergste natuurramp ooit. Het Rode Kruis en de Rode Halve Maan zet zich volledig in om de Haïtianen te helpen op de lange weg naar herstel. We gaan veel samenwerken met de gemeenschappen, zodat we betere en veiligere huizen en een duurzaam bestaan kunnen opbouwen. Met z'n allen zetten we deze grote tragedie om tot een kans voor Haïti om er weer bovenop te komen. "
 
De IFRC publiceert een speciaal verslag over de Haïtiaanse aardbeving, Haiti: From Tragedy to Opportunity. De gecombineerde Rode Kruis en Rode Halve Maan noodhulpverlening in Haïti is de grootste in de 150-jarige geschiedenis van het Rode Kruis in één land.

De belangrijkste hoogtepunten van het Rode Kruis Rode Halve Maan tot nu (16-02) toe zijn:

Water en sanitatie. Er wordt dagelijks aan 320.000 mensen water uitgedeeld. Het gaat om 1.250.000 liters per dag. In totaal is er al ongeveer 21.500.000 liter drinkwater gedistribueerd. De water distributiepunten zijn verdeeld over 110 verschillende plaatsen.
Er zijn in 12 kampen ongeveer 450 latrines geïnstalleerd.  

Hulpgoederen

Meer dan 53.132 mensen hebben eten en hulpgoederen ontvangen, zoals dekens, keukensets, dekzeilen, jerrycans en hygiene-sets.
Meer dan 3.581 ton aan goederen is gearriveerd, getransporteerd met 97 vluchten.

Gezondheidszorg

Tot nu toe zijn 18.882 mensen verzorgd bij de eerste hulpposten. Dagelijks worden er tussen de 1.000 en 1.300 mensen behandeld bij de posten.
2.290 patiënten zijn behandeld bij de ziekenhuizen.

Opsporen van familie

Meer dan 2.924 mensen hebben per satelliet telefoon kunnen bellen naar familie overzee.
Op de website voor vermiste familieleden staan nu 26.300 namen, waaronder 3.600 namen van mensen die aangeven dat het goed met ze gaat.

Rode Kruis hulpverleners

Ongeveer 600 Rode Kruis en Rode Halve Maan medewerkers uit 35 verschillende landen zijn ingezet; het Haïtiaanse Rode Kruis heeft 10.000 landelijke vrijwilligers, waarvan 3.000 in de hoofdstad zitten.
 
22 Emergency Response Units (ERU) zijn ingezet om te helpen bij het opzetten van ziekenhuizen en gezondheidszorg, hulpverlening en onderdak, water en sanitaire voorzieningen, logistiek en communicatie.
 
Het Rode Kruis Rode Halve Maan werkt samen met een mobiel telefoonbedrijf in Haïti om humanitaire informatie per sms te sturen aan ongeveer 1,2 miljoen mensen