Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws De Week van de Rode Kruis-grondbeginselen
9 oktober 2015 |

De Week van de Rode Kruis-grondbeginselen

#GrondbeginselenVan 2 tot en met 9 oktober 2015​​ is het de Week van de Grondbeginselen van het Rode Kruis. Overal ter wereld handelt het Rode Kruis volgens diezelfde zeven grondbeginselen. 

Wij vinden dat iedereen recht heeft op respect en waardigheid. Dat mensen in de grootste nood als eerste geholpen moeten worden. En dat hun geloof, nationaliteit, ras, afkomst of politieke mening niet terzake doen. Deze week laten we mensen van het Rode Kruis vertellen over wat de grondbeginselen voor hen betekenen. ​​

Menslievendheid615.jpg​​Vrijwilliger Yvonne Verbeek over Menslievendheid:

​“Ik ben Rode Kruiser in hart en nieren. Het zit in mijn bloed en ik hecht veel waarde aan de grondbeginselen. Op dit moment ben ik aan het werk in de Welkom Winkel in Goes en geef ik kleding en andere spullen aan de vluchtelingen. Menslievend zijn is heel belangrijk voor mij. De vluchtelingen hebben traumatische dingen meegemaakt, dus ik wil ze graag een gevoel van veiligheid geven en hen een warm hart toedragen. Een teken van dankbaarheid of een lach op hun gezicht maakt mij erg​ gelukkig. Als je menslievend bent, krijg je mensenliefde terug.”Onpartijdigheid615.jpg
Directeur Gijs de Vries over Onpartijdigheid:
“Onpartijdig zijn is heel belangrijk voor Rode Kruis-hulpverleners. De mensen in de grootste nood helpen we als eerste, ongeacht nationaliteit, ras, geloof, afkomst of politieke mening. In mijn werk als directeur zie ik dat duidelijk terug. De manier waarop onze afdelingen zich nu inzetten voor de opvang van vluchtelingen met allemaal verschillende achtergronden is hartverwarmend om te zien. Voor mijzelf is het ook belangrijk onpartijdig te zijn. Ik waak voor vooroordelen. Zo heb ik het initiatief genomen met Artsen zonder Grenzen, Amnesty, Stichting Vluchteling, Vluchtelingen Werk Nederland en het Rode Kruis om een humanitaire hartenkreet te doen naar de Nederlandse bevolking om een respectvolle houding naar vluchtelingen te laten zien. Het grondbeginsel Onpartijdigheid helpt om rustig zaken te overwegen en met een gebalanceerde mening te komen die mensen niet uitsluit.”

Neutraliteit615.jpg
Vrijwilliger Ad over Neutraliteit:
"Iedereen die hulp nodig heeft, krijgt dat van mij. Ik ben neutraal. Op vluchtelingenopvanglocaties, waar ik nu hulpverleen, is het extra van belang het grondbeginsel Neutraliteit in acht te nemen. Ik wil namelijk dat iedereen zich veilig voelt en in zijn basisbehoefte wordt voorzien. Afkomst, religie en politieke overtuigingen zijn voor mij geen issues. Voor de vluchtelingen zelf is het ook niet relevant. Op de opvanglocatie heerst een rustige en goede sfeer. De vluchtelingen praten met elkaar en iedereen is vredelievend. Ze rusten vooral uit van hun lange en zware reis. Mensen uit de buurt komen regelmatig langs en nodigen hen uit voor een kopje koffie. Het doet mij echt goed dat te zien.”


Onafhankelijkheid615.jpgHoofd Internationale hulp Frido Herinckx over Onafhankelijkheid :
"Ik geloof in het grondbeginsel Onafhankelijkheid. Slachtoffers van rampen of conflicten moeten altijd worden geholpen. Bij de huidige vluchtelingenproblematiek proberen we ook vast te houden aan het principe Onafhankelijkheid al wordt dit ons soms moeilijk gemaakt door politiek of publieke opinie. Ik hoop dat het Rode Kruis er alles aan zal doen om onafhankelijk te blijven en dat we altijd zelf kunnen bepalen wie wij helpen."

 
Vrijwilligheid615.jpg
 
Vrijwilligers Kim en Herman over Vrijwilligheid:
“Ik help anderen graag, dat geeft mij een goed gevoel,” zegt Kim. Herman beaamt dit. “Je ziet blije gezichten, daar word je zelf ook blij van.” Dat ze geen geld krijgen voor het werk dat ze doen vinden ze niet erg. “Maar een blijk van waardering of een schouderklopje hebben we wel nodig, gelukkig krijgen we deze genoeg”. Ook houden ze leuke contacten over aan het vrijwilligerswerk. “We komen elke week dezelfde mensen tegen. Het voelt voor ons als een grote familie”, aldus Kim en Herman. 

Eenheid en Algemeenheid 615.jpg
 
Adviseur Mirjam de Bruijn over Eenheid en Algemeenheid:
"Ik ben als adviseur humanitair oorlogsrecht en grondbeginselen van het Rode Kruis me heel bewust van de grondbeginselen. Als ik contact heb met mijn buitenlandse collega's, merk ik veel van het beginsel Algemeenheid: waar ook ter wereld, we werken allemaal op dezelfde manier. Eenheid zie ik binnen ons kantoor en in het land: we zetten ons overal in en staan voor iedereen open! Ik ben trots en dankbaar dat ik van die Rode Kruis-familie, nationaal en internationaal, mag deel uitmaken en er mijn eigen steentje aan kan bijdragen."​

Lees meer over onze zeven grondbeginselen.