Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 3600 vluchtelingen omgekomen: een zorgwekkende ontwikkeling
14 juli 2016 |

3600 vluchtelingen omgekomen: een zorgwekkende ontwikkeling

​​​Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de enorme toename van het aantal omgekomen en verdwenen vluchtelingen. Alleen al in de eerste helft van dit jaar zijn minstens 3600 mensen omgekomen of vermist geraakt tijdens hun vlucht voor honger of geweld.

Bootvluchtelingen.jpg

Een Rode Kruis- vrijwilliger helpt een jongetje aan land op Lesbos. Dit Griekse eiland is een van de plekken waar veel vluchtelingen proberen Europa binnen te komen. (Foto: Rode Kruis) 

Zestig procent

Dat blijkt uit cijfers die de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vandaag naar buiten gebracht heeft. 2900 van de omgekomen vluchtelingen verdronken op de Middellandse Zee. Dat is zestig procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Onacceptabel

Totaal onacceptabel, vindt het Rode Kruis. "Er moeten veilige en legale routes komen voor diegene die oorlog, geweld en vervolging ontvluchten", zegt EU Rode Kruis directeur Denis Haveaux. "We rekeningen erop dat de EU snel met een oplossing komt. De levens van duizenden vluchtelingen staan, samen met ons gezamenlijke waardigheid, op het spel."

Oplopen

Het aantal bootvluchtelingen dat verdrinkt op de Middellandse Zee zal waarschijnlijk flink oplopen de komende maanden. Nu het weer wat beter wordt, zullen meer vluchtelingen de oversteek naar Europa wagen.

Help mee

Het Rode Kruis doet er alles aan om deze en andere vluchtelingen te helpen. Wij verlenen psychosociale en eerste hulp aan opvarenden, delen dekens, voedsel en drinkwater uit en proberen, samen met de IOM, familieleden te herenigen die elkaar kwijt zijn geraakt tijdens hun vlucht.  ​
Steun je ons?

 

 

Artikel delen?