Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Opwarming aarde leidt tot meer dodelijke natuurrampen
13 oktober 2016 |

Opwarming aarde leidt tot meer dodelijke natuurrampen

​Een zorgwekkende ontwikkeling: de temperatuur op aarde blijft stijgen. Ook 2015 was weer het warmste jaar ooit gemeten. Door de opwarming van de aarde komen natuurrampen gevaarlijk dichtbij. Zo was de hittegolf in Frankrijk vorig jaar de op één na dodelijkste natuurramp ter wereld. ​​​

Door de opwarming van de aarde worden kwetsbare landen nog kwetsbaarder

Deze cijfers zijn afkomstig uit het Wereld Rampen Rapport, dat vandaag is gepubliceerd door het Internationale Rode Kruis. Het ruim 115 pagina's tellende rapport laat zien hoe het er in 2015 wereldwijd voorstond wat natuurrampen betreft.  

Vergeten ramp

Aardbevingen, tsunami's en overstromingen. Dat zijn waarschijnlijk de natuurrampen waar je als eerste aan denkt. Hittegolven worden vaak vergeten. Opmerkelijk, want in de top 10 dodelijkste natuurrampen staan in 2015 maar liefst vier hittegolven, en wel op nummer 2 (Frankrijk), 3 (India), 4 (Pakistan) en 6 (België). Op nummer 1 staat de aardbeving in Nepal. Daarbij vielen 8831 doden.

Hittegolven zijn een direct gevolg van klimaatverandering. "En omdat het dus steeds warmer wordt, zullen we hier ook vaker mee te maken gaan krijgen", vertelt Maarten van Aalst, wetenschapper bij het Rode Kruis Klimaatcentrum. "Het weer wordt extremer. Dat kun je niet veranderen, maar je kunt een ramp als deze wel zien aankomen en de gevolgen ervan verkleinen. We moeten rampen te slim af zijn." Nederland is goed voorbereid. Al in 2006 werd er een officieel Hitteplan opgesteld.

Klein verschil, grote gevolgen

Het was in 2015 gemiddeld 0,13 graden warmer op aarde dan het jaar ervoor. De verwachting is dat er nu eens in de drie jaar een hittegolf in Nederland zal zijn. Ter vergelijking: dat was een eeuw geleden nog maar eens in de dertig jaar. Die 0,13 graden lijkt dus misschien een klein verschil, maar dat kleine verschil heeft wel grote gevolgen.

Ook méér vluchtelingen

De gevolgen van global warming zijn omvangrijker dan je denkt. Want had jij je al gerealiseerd dat de opwarming van de aarde bijvoorbeeld ook leidt tot meer vluchtelingen? Klimaatsverandering maakt kwetsbare landen nog kwetsbaarder. In 2015 waren er schrikbarend veel mensen op de vlucht: iedere minuut maar liefst 24. Van de totale wereldbevolking (7,4 miljard) was 1 op de 113 mensen ontheemd, vluchteling of asielzoeker. 

Vluchtelingengstroom_1200x630.png

In 2015 sloegen er iedere minuut 24 mensen op de vlucht

​Help mee

Het Rode Kruis is er voor iedereen. Dus ook voor slachtoffers van natuurrampen. Met jouw steun kan het Rode Kruis zoveel mogelijk mensen helpen.

doneer-nu.png ​​​


Artikel delen?