Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Driekwart Nederlanders heeft onvoldoende kennis over reanimatie
15 juni 2015 |

Driekwart Nederlanders heeft onvoldoende kennis over reanimatie

#RodeKruisWeek - Maar liefst 74% van de Nederlanders weet onvoldoende wat te doen als iemand een hartstilstand krijgt. Bovendien weet bijna 60% niet waar de dichtstbijzijnde AED hangt. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis.

 

reanimatie-oefening.jpg 

Twee hulpverleners van het Rode Kruis laten zien hoe je het slachtoffer voorbereidt op een defibrillerende schok van de AED. 

Onvoldoende kennis hindert Nederlanders om te reanimeren. 29% Van de Nederlanders geeft aan bereid te zijn om te starten met reanimeren, maar 43% doet dit alleen als er echt niemand anders in de buurt is die dit kan. Dit terwijl reanimatie én het gebruik van een AED binnen 6 minuten de overlevingskans tot wel 50% kan vergroten. Belangrijke voorwaarden zijn wel dat de AED snel voor handen is én dat het apparaat op de juiste manier wordt bediend. EHBO-cursus reanimatie en AED van het Rode Kruis leert mensen hoe zij op de juiste manier moeten handelen.

Juiste bediening AED

"Het is heel erg nodig dat mensen weten hoe zij moeten reanimeren en dat zij de AED goed gebruiken", aldus Michael Kuiper, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad van de Nederlandse Reanimatieraad. "Snel in actie komen, reanimeren en vooral snel een schok geven om het hart weer normaal te laten kloppen, kan het verschil maken tussen overleven en overlijden."

Reanimatie: weten wat te doen

Petra Lubberding (38) heeft bewezen dat een mensenleven gered kan worden met kennis en kunde van reanimatie. "De man die ik bij mijn bezoek aan het tuincentrum plotseling zag liggen was al blauw. Samen met een medewerker startte ik meteen met reanimeren. Gelukkig was er ook een AED in de buurt die we snel konden aansluiten. Al na één schok kwam hij bij." Dit verhaal toont volgens Rode Kruis-directeur Gijs de Vries aan dat het heel belangrijk is om een EHBO-cursus reanimatie te doen en te weten waar de dichtstbijzijnde AED te vinden is. In de EHBO-app van het Rode Kruis is de dichtstbijzijnde AED te vinden en tips over wat te doen bij een hartstilstand.  

EHBO-app met locaties van AED's

Per 1 juni 2015 heeft het Rode Kruis de AED-database van het Radboudumc overgenomen. Op dit moment zijn er 22.000 AED's vindbaar in de EHBO-app van het Rode Kruis, maar er zijn veel meer AED's in Nederland. Het Rode Kruis roept iedereen op om AED's aan te melden via de EHBO-app. Vrijwilligers van het Rode zullen het land in gaan op zoek naar de locatie van AED-apparaten om die in de EHBO-app op te nemen.

Rode Kruis Week 2015

Tijdens de Rode Kruis Week van 14 t/m 20 juni 2015 wordt er door het hele land gecollecteerd door de lokale afdelingen van het Rode Kruis. Met de opbrengst van de jaarlijkse collecte gaat het Rode Kruis onder meer zorgen voor een groter aanbod van reanimatiecursussen. Tijdens de Rode Kruis Week verzorgen de Rode Kruis-afdelingen EHBO- en reanimatie workshops en evenementen om lokale activiteiten onder de aandacht te brengen.