Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Drukte voor Rode Kruis-vrijwilligers tijdens Ladiesrun Rotterdam
30 mei 2016 |

Drukte voor Rode Kruis-vrijwilligers tijdens Ladiesrun Rotterdam

#Evenementenhulp – Tijdens de Ladiesrun in Rotterdam bemannen vrijwilligers van het Rode Kruis de verschillende EHBO-posten langs de route. Ze zijn erg druk met het koelen van verzwikte enkels en het verzorgen van uitgeputte hardloopsters.

Ladiesrun-1.jpg
  Vader Dennis gaat samen met zijn dochtertje Isa langs de EHBO-post. (Foto: Rode Kruis)

Het eerste slachtoffer

Het duurt nog een uur voordat de Ladiesrun begint, maar het eerste slachtoffer is op deze zondag 29 mei 2016 al binnen. Het is vader Dennis met zijn dochtertje Isa (4). “Ze wilde haar moeder aanmoedigen vanaf een bankje. Maar ze viel eraf en stootte haar hoofd”, vertelt Dennis. Een vrijwilliger stelt Isa gerust en dept wat ijs op haar voorhoofd. “Zonder EHBO-vrijwilligers kun je een evenement als dit niet organiseren. Het is top dat ze er zijn”, zegt Dennis. Hij tilt zijn dochtertje op. De run begint bijna en ze willen op tijd zijn om de moeder van Isa te zien lopen. 

Ladiesrun-2.jpg
  Stephanie laat haar enkel koelen op de EHBO-post. (Foto: Rode Kruis)

Verzwikte enkel

De deelneemsters van de Ladies Run lopen dit jaar voor de strijd tegen borstkanker. Een doel waarvoor veel vrouwen op de been gekomen zijn. Ook vrouwen die niet helemaal fit zijn of eigenlijk wat beter hadden moeten trainen. Zoals Stephanie, die veel last heeft van haar enkel. “Ik kan niet zo goed meer lopen, dus ik vind het belangrijk dat er even naar gekeken wordt”, zegt ze. Vorige week had ze haar enkel verzwikt, maar ze vond het toch belangrijk om  mee te lopen. “Iemand in mijn naaste omgeving heeft borstkanker. Het is echt verschrikkelijk om te zien.” Van een vrijwilliger krijgt ze wat ijs voor op haar enkel zodat het kan koelen. “Gelukkig wordt mijn enkel zo niet dik. De hulpverleners hier zijn erg deskundig.”

Uitgeput en duizelig

En zo lopen er de hele dag mensen binnen op deze EHBO-post vlakbij de finish. Vooral rond half een als de vrouwen die vijf kilometer gelopen hebben over de finish komen, krijgen de vrijwilligers van het Rode Kruis het druk.

Ladiesrun-4.jpg
  Vrijwilliger Padminie Tewari biedt Tessa een beker water aan. (Foto: Rode Kruis)

Veel vrouwen zijn uitgeput en hebben dorst. Tessa is duizelig en ze trilt. Hulpverleenster Padminie Tewari ziet het en loopt gelijk naar haar toe. “Gaat het? Wil je wat drinken?” vraagt ze. Tessa knikt. Haar gezicht is knalrood van de inspanning. “Het was erg zwaar. Maar ik ren graag voor goede doel”, zegt Tessa. “Al had ik misschien wat beter moeten oefenen voordat ik meedeed. Ik ga straks als ik thuis ben meteen op de bank liggen!”

Ladiesrun-5.jpg
  Ayla (rechts) gaat samen met haar moeder voor haar knie bij de vrijwilligers langs. (Rode Kruis)

Moeder Yvonne en dochter Ayla hebben ook allebei de vijf kilometer gelopen. Ayla’s knie doet zeer, dus lopen zij ook even langs de EHBO-post. “Mijn knie doet veel pijn, ik heb daar wel vaker last van”, zegt Ayla. Een hulpverlener legt ijs op haar knie om het te verkoelen. “Ik vind het erg fijn dat het Rode Kruis me opvangt. Door het ijs doet het minder pijn”, zegt Ayla. “Ik moet deze week wel even langs de fysio volgens de vrijwilliger.”

Aanmelden als vrijwilliger

Ook helpen bij een evenement? Meld je aan als vrijwilliger. Klik op de button om onze vacatures te bekijken.

Artikel delen?