Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Duizenden vluchtelingen gestrand bij grens Griekenland
25 november 2015 |

Duizenden vluchtelingen gestrand bij grens Griekenland

​#Vluchtelingen –Zo’n 4000 mensen wachten in Idomeni bij de grens van Griekenland met Macedonië. De vluchtelingen verblijven er onder slechte omstandigheden. Rode Kruis-woordvoerder Iris van Deinse is ter plekke en doet verslag. “Er zijn hier mensen in hongerstaking, ze hebben hun mond dichtgenaaid.”

Idomeni-2.jpg Zo'n 4.000 mensen wachten bij de grens van Griekenland met Macedonië. (Foto: Caroline Haga, IFRC)

“Mensen zijn bang, teleurgesteld en boos”, zegt woordvoerder Iris van Deinse die zich op dit moment in Idomeni bevindt.  “De situatie hier is ernstig. Veel vluchtelingen zijn hier gestrand voor meer dan 48 uur. Sommigen hebben haast niets gegeten en gezinnen slapen in de open lucht.” Hoewel er onderdak in het kamp in Idomeni is, willen mensen langs het hek bij de grens slapen. Ze zijn bang dat ze een heropening zullen missen om door te reizen naar Macedonië.

Hongerstaking

“Er zijn hier mensen in hongerstaking, ze hebben hun mond dichtgenaaid. Sinds donderdag hebben deze mensen niet meer gegeten.” Iris ziet mensen steeds flauwvallen.  Ik vind het erg heftig om te zien”, zegt ze.

Idomeni-1.jpg
 Vluchtelingen uit Iran worden niet doorgelaten. Hele gezinnen slapen buiten. (Foto: Caroline Haga, IFRC)

Grensbewaking

“Laat ons er door!”, roepen de vluchtelingen. Ze worden gecontroleerd op nationaliteit en op basis daarvan bepalen grensbewakers of ze door mogen. Iraniërs, Pakistanen en Somaliërs worden geweigerd. “Al drie dagen zitten wij hier te wachten bij de grens”, zegt Mahmoud uit Pakistan. Hij is inmiddels een maand op de vlucht samen met twee vrienden. “We kunnen niet meer terug”, zegt hij.
 
Het Rode Kruis is druk bezig met hulpverlening. Vrijwilligers delen voedsel, water en kleding uit. De mobiele medische teams hebben op 21 november 2015 80 patiënten behandeld. De meest voorkomende klacht is onderkoeling, maar ze hebben ook iemand verzorgd met een ernstige epileptische aanval. Idomeni-3.jpgRode Kruis-vrijwilligers nemen een onwel geworden vluchteling mee naar de medische post. (Foto: Caroline Haga, IFRC)

5.000 per dag

Per dag komen er meer dan 5.000 vluchtelingen aan in Griekenland. Het Rode Kruis verleent hulp op Lesbos, Kos, Samos, Chios, Kreta en Rhodos. Op het vaste land in Athene en Idomeni zijn vrijwilligers ook actief.

Lees het eerste en tweede blog van persvoorlichter Iris van Deinse in Idomeni.

60 miljoen mensen op de vlucht. Laat ze niet in de kou staan.

Syrië, de Centraal Afrikaanse Republiek, Jemen… de vluchtelingenstroom blijft toenemen. En de winter is in aantocht. Het Rode Kruis staat voor een enorme opgave. Hulpverleners draaien overuren en staan voor onmogelijke keuzes: wie helpen we wel en wie niet? Moeten we misschien halve voedselpakketten uitdelen? Het zijn keuzes die het Rode Kruis niet wil maken. Laat ons niet kiezen. Geef op giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.