Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Ebola: de dead body management teams doen hun werk
28 november 2014 |

Ebola: de dead body management teams doen hun werk

Het klinkt akelig: een dead body management team. Maar het is de realiteit in Liberia, waar deze teams van het Rode Kruis zorgen voor een veilige berging van ebola-slachtoffers. Friday Kiyee zet zijn eigen leven op het spel en leidt zo'n team in de strijd tegen ebola.

Ebola grijpt om zich heen in het West-Afrikaanse land Liberia. Het aantal slachtoffers stijgt nog altijd, vertelt Friday Kiyee. Hij is vrijwilliger bij het Liberiaanse Rode Kruis. "In Liberia worden de slachtoffers niet begraven, maar gecremeerd", start Friday Kiyee zijn verhaal. "We halen de overledenen op uit hun huizen. Soms zelfs bergen we lichamen van de straat. Maar altijd starten we onze berging met 'a little bit of social talk'. We roepen de familie en de omstanders erbij en stellen ons aan de mensen voor. Wie we zijn, dat we namens het Rode Kruis een veilige berging van de overledenen organiseren, en waarom dat zo belangrijk is."

Personal Protection Equipment

Friday Kiyee is dag en nacht bezig met de berging van ebola-slachtoffers. Aanvankelijk tot schrik van zijn omgeving. "Ik zet mijn leven op het spel als ik continu in de weer ben met ebola-slachtoffers. Bij het kleinste foutje besmet ik mijzelf. Daarom letten we goed op dat we onszelf goed aankleden. In ons team inspecteren we ook elkaar of er geen stukje blote huid meer te zien is. Dat is het beste wat we kunnen doen:  onszelf van top tot teen beschermen in onze PPE (Personal Protection Equipment). Het dragen van zo'n beschermend pak is trouwens niet het lastigst. Het komt aan op het zorgvuldig uitdoen van het pak, want als je dit niet volgens instructie doet, raak je alsnog besmet." 

 

 

Bekijk het filmpje waarin Friday Kiyee vertelt over zijn werk met zijn dead body management team.

Stop de ebola-ramp en bel met 0800-1112

Het Rode Kruis is sinds het begin van de uitbraak actief in de bestrijding van de ebola-epidemie in West-Afrika. De eerste opbrengsten van de Giro 555-campagne zijn al besteed aan pakketten voor de veilige en waardige begrafenissen. De Samenwerkende Hulporganisaties zijn momenteel bezig met opschaling van de hulpverlening. Er is daarom dringend behoefte aan meer geld. Help jij mee in de strijd tegen ebola? Bel dan nu met 0800-1112.

Overmaken op Giro555?

Gebruik het IBANnummer van Giro555. Dat is NL08 INGB 0000 000555 (zeven nullen), ten name van SHO in Den Haag. Of doneer via de online doneermodule via de rode button.

 

 

 

‚Äč