Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Ebola: een jaar later
26 november 2015 |

Ebola: een jaar later

​#Ebola – Een jaar geleden haalde Giro555 €10.531.441 op tijdens de nationale actie ‘Stop de ebola-ramp’. Met dit geld is op grote schaal getracht het virus te bestrijden. Toch is het een jaar na dato niet eenvoudig  om het gewone leven weer op te pakken.

ebola-1.jpg Vrijwilligers hebben zich met gevaar voor eigen leven ingezet om ebola te bestrijden. (Foto: Victor Lacken, IFRC)
 
In een jaar tijd kan er in positief opzicht veel veranderen. “In West-Afrika staat alles stil”, meldde ex-actievoorzitter Giro555 Henry van Eeghen nog tijdens de Nationale Actiedag op 28 november 2014. “Miljoenen mensen zijn getroffen!”

Ebola-vrij

Het aantal ebola-besmettingen groeide een jaar geleden exponentieel met 950 mensen per week. Getroffen gezinnen werden in quarantaine geplaatst. Stigmatisering en uitsluiting hadden een grote impact. In totaal zijn 28.601 mensen in West-Afrika ziek geworden en stierven 11.299 mensen (cijfers WHO).​ Nu, een jaar later, is het virus voor een groot deel bestreden. In Guinee zijn er sinds 16 november geen nieuwe patiënten bijgekomen en Sierra Leone is ebola-vrij verklaard. 

Waarschuwingssystemen

Door voorlichtingsbijeenkomsten zijn gemeenschappen in Sierra Leone, Guinee en Liberia zich bewuster geworden van de manier waarop ebola wordt verspreid. Daarnaast  zijn er nu waarschuwingssystemen die vroegtijdig laten weten in welk gebied ebola is uitgebroken. Zo kunnen er snel maatregelen worden genomen die verdere verspreiding tegengaan.

 

Fysiek bedreigd

Het Rode Kruis heeft een grote rol gespeeld in de bestrijding van het virus. 10.000 Vrijwilligers hebben zich ingezet, soms met gevaar voor eigen leven.  “Ik heb veel respect voor onze vrijwilligers,” zegt IFRC directeur Afrika Alasan Senghore. “Ze werden beschuldigd van het verspreiden van het virus. Sommigen zijn verbaal en fysiek bedreigd of werden verbannen uit hun eigen gemeenschap. Toch twijfelden ze nooit aan hun missie.”

Hoe nu verder?

Ebola-getroffen landen staan nog steeds voor uitdagingen, ook Sierra Leone waar het virus is verdwenen. Vrijwilligers die zich hebben ingezet voor ebola-patiënten hebben moeite om weer hun plekje te vinden in de maatschappij.  Door de vooroordelen is het moeilijk voor hen om een baan te vinden of toegelaten te worden voor een opleiding. Senghore: “Wij hebben de plicht ervoor te zorgen dat onze vrijwilligers die hun leven hebben geriskeerd terug kunnen keren in hun gemeenschap. We zullen er alles aan doen hen te helpen”. 

ebola-2.jpg
  Al het geld van Giro555 is per 31 oktober 2015 besteed, zo melden de samenwerkende hulporganisaties. (Foto: Victor Lacken, IFRC)

Ziekte-uitbraken voorkomen

“Het is belangrijk dat de systemen van de gezondheidszorg versterkt worden”, zegt Senghore. “Getrainde Rode Kruis-vrijwilligers moeten hun vaardigheden overdragen aan nieuwe hulpverleners. Zo kunnen we toekomstige ziekte-uitbraken voorkomen. We roepen de regeringen van Guinee, Liberia en Sierra Leone op onze vrijwilligers in de gezondheidszorg een stem te laten hebben.”

Vijf taken

Sinds het begin van de ebola-uitbraak heeft het Rode Kruis 5 taken gehad:

- Het organiseren van veilige en waardige begrafenissen
- Voorlichting geven over het virus
- Het opsporen en in de gaten houden van personen die in contact zijn geweest met patiënten die (mogelijk) het virus hebben
- Het behandelen van patiënten
- Het geven van psychosociale zorg aan patiënten, familieleden, nabestaanden en vrijwilligers

Alle geld besteed

Al het geld van Giro555 is per 31 oktober 2015 besteed, zo melden de samenwerkende hulporganisaties. Helaas kampt Liberia, dat in mei 2015 nog bevrijd was van het virus, sinds kort weer met een uitbraak.​