Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Ebola en de humanitaire ramp achter de ramp
28 november 2014 |

Ebola en de humanitaire ramp achter de ramp

De ebola-uitbraak in West-Afrika is allang geen medische crisis meer. Het is een humanitaire ramp die miljoenen mensen en vooral ook kinderen raakt. Er is dringend meer geld nodig voor opschaling van de hulp.

Complete gemeenschappen raken ontregelt door de ebola-ramp, doordat in West-Afrika extreme maatregelen getroffen zijn om de epidemie tegen te gaan. Maatregelen die het openbare leven stilleggen, terwijl mensen elkaar mijden omdat de angst voor besmetting alles overheerst. Er schuilt een humanitaire ramp achter de ramp.

 

Inkomsten vallen weg

Feitelijk zijn hele beroepsgroepen (bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, in de dienstverlenende sector) werkloos geworden. Markten mogen niet meer plaatsvinden. Handelaars durven niet langer verschillende dorpen aan te doen en verliezen inkomsten. Bedrijfjes in de microkredietprogramma's kunnen niet langer hun leningen terugbetalen. Mensen trekken naar andere gebieden of gebruiken de lening om eten te kopen. De prijs van voedsel is gestegen. Een zak rijst kost geen € 30 meer, maar € 40. In enkele gebieden eten boeren noodgedwongen de rijst op die ze hadden willen zaaien. Vooral in de afgelegen dorpen is er een tekort aan eten.

Ebola en de gevolgen voor kinderen

Kinderen kunnen niet naar school, omdat de scholen dicht zijn. Ouders hebben onvoldoende geld om alle monden te voeden, waardoor veel kinderen ondervoed raken. Ouders zijn bang om naar gezondheidsklinieken te gaan uit angst om ebola op te lopen. Ze durven hun kinderen niet te laten vaccineren voor bijvoorbeeld polio of mazelen. Daardoor lopen kinderen risico om te sterven aan ziektes die in bedwang waren. Volgens een schatting van Unicef hebben al 7.000 kinderen één of beide ouders verloren aan ebola.  Voor kinderen die wees zijn geworden, dreigt bovendien isolement. Buren blijven uit hun buurt. Deze kinderen hebben dringend behoefte aan sociale zorg en traumabegeleiding. Er is niet genoeg aandacht voor de verwerking van het verlies.

Sociaal isolement

Door talloze checkpoints kunnen mensen uit de steden niet meer naar dorpen reizen. Dat betekent dat mensen elkaar niet meer kunnen ontmoeten. Het stempel dat mensen krijgen opgedrukt door ebola is misschien wel het ergste. Ebola leidt tot isolement. Zelfs als mensen genezen zijn verklaard kunnen mensen buitengesloten worden door hun gemeenschap. Deze uitsluiting kan uitmonden in depressiviteit.  

Bel met 0800-1112

Geef gehoor aan de oproep van HKH Prinses Margriet en steun de nationale inzamelingsactie van Giro555 vandaag nog. Help jij mee om een recordopbrengst te halen? Bel dan nu met 0800-1112.

Overmaken op Giro555?

Wil je een donatie overmaken? Gebruik het IBANnummer van Giro555. Dat is NL08 INGB 0000 000555 (zeven nullen), ten name van SHO in Den Haag.

Of doneer via de online doneermodule via de rode button.