Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Ebola virus blijft zich verspreiden in West-Afrika
7 augustus 2014 |

Ebola virus blijft zich verspreiden in West-Afrika

De uitbraak van het Ebola virus zet door in grote delen West-Afrika. Het Rode Kruis probeert de verspreiding van het virus in Guinee, Liberia en Sierra Leone onder controle te krijgen.  

Het Ebola virus is momenteel vooral actief in het Westen van Afrika. Er zijn momenteel 1.201 gevallen bekend, waarvan meer dan de helft van de personen al is overleden aan het virus. Landen als Guinee, Liberia en Sierra Leone kennen veel slachtoffers van het virus. Het Rode Kruis probeert de situatie in die landen onder controle te krijgen. Het virus verspreidt zich snel, ook naar nieuwe gebieden. Dagelijks komen nieuwe gevallen aan het licht.

Besmettingsrisico

Ontkenning en angst onder de bevolking vormen de grote uitdagingen die het werk van de vrijwilligers bemoeilijken. Veel bewoners van het gebied ontkennen dat er een virus is. Vanwege de lage acceptatie over het bestaan van de ziekte weigeren ze zich te laten behandelen. Daardoor wordt het besmettingsrisico alleen maar groter. "Omdat er geen behandeling is voor Ebola vinden mensen het zinloos om naar een ziekenhuis te gaan. Ze bezoeken soms liever een traditionele genezer",  zegt Patrick Massaquoi van het Rode Kruis in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone.

Hulp gaat door

Het Rode Kruis is momenteel actief in Guinee, Liberia en Sierra Leone. In deze landen werkt het Rode Kruis met al meer dan 2500 vrijwilligers aan de volgende activiteiten:  

  • Voorlichting geven: het Rode kruis gebruikt verschillende manieren om de mensen voorlichting te geven, zoals huis-aan-huis bezoeken, het versturen van mobiele berichten, radioberichten, posters en het opvoeren van toneelstukken om het probleem voor de mensen te visualiseren.
  • Psychologische hulp: Getrainde consulenten van het Rode Kruis geven psychologische hulp en ondersteuning aan slachtoffers en nabestaanden.
  • Training van vrijwilligers: vrijwilligers krijgen instructie over het begraven van mensen die overleden zijn aan het virus. Dit moet op een hygiënische manier gebeuren om verdere verspreiding te voorkomen.

Om deze activiteiten en middelen te kunnen blijven bieden, is er veel geld nodig. De aanvraag voor het bieden van noodhulp staat momenteel op € 4.753.000.