Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Een jaar na de aardbeving in Nepal nog miljoenen mensen dakloos
21 april 2016 |

Een jaar na de aardbeving in Nepal nog miljoenen mensen dakloos

#AardbevingNepal - Een jaar na de zware aardbeving die in Nepal plaatsvond, leven nog steeds circa 4.000.000 mensen onder barre omstandigheden in tijdelijke onderkomens.

 

noodonderkomen Nepal_ab.png
Nog miljoenen mensen leven in barre omstandigheden zonder veilig onderkomen. (Foto: Sailendra Kharel/IFRC)

Meer dan 800.000 huizen werden door de beving vernield. Het heeft de hoogste prioriteit om de bevolking van nieuwe woningen te voorzien. Dit verloopt ondanks grote inspanningen, nog moeizaam.

Hoogste prioriteit

“We hopen dat ook de regering spoedig prioriteit geeft aan het herbouwen van woningen zodat de mensen hun leven zo snel mogelijk weer kunnen oppakken,” zegt Max Santner van het Internationale Rode Kruis.

De eerste maanden na de aardbeving leverde het Rode Kruis aan meer dan 130.000 families noodonderkomens, zoals tenten en stevige doeken tegen de hitte. “Dit was een noodoplossing,” vertelt Dev Ratna Dhakwa, secretaris-generaal van het Rode Kruis in Nepal. , “en nooit bedoeld als permanent onderkomen. Wij willen de waardigheid van de overlevenden herstellen sinds ze zoveel hebben verloren en geven ze de zekerheid dat ze in de nabije toekomst weer in een echt eigen huis kunnen wonen.” 

Veilige huizen bouwen

Het Rode Kruis heeft de afgelopen maanden metselaars en timmermannen getraind in het bouwen van aardbevingsbestendige gebouwen en ondersteunt families die willen beginnen met bouwen zodra de richtlijnen hiervoor helder en beschikbaar zijn.

Nepal_SHO_bouwen huis.jpg
Nepalezen bouwen nieuwe veilige huizen (Foto: Carlo Heathcote)

Hulp op lange termijn blijft nodig

De eerste zes maanden na de aardbeving heeft het Rode Kruis meer dan 3 miljoen mensen noodhulp geboden. Niet alleen in de vorm van tijdelijke onderkomens, maar ook met schoon water, gezondheidszorg en geld om opnieuw een veestapel op te kunnen bouwen. In 2016 en 2017 zal het Rode Kruis ook in de wijde omgeving van het getroffen gebied waar nog eens 500.000 mensen wonen,  hulp blijven bieden.

Artikel delen?