Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Eén jaar Ready2Help
26 oktober 2015 |

Eén jaar Ready2Help

​#Ready2Help – Het burgerhulpnetwerk Ready2Help bestaat 1 jaar. Sinds de lancering op 1 november 2014 worden mensen die zich hebben aangemeld zo nu en dan gevraagd om in actie te komen voor het netwerk. De laatste tijd is dat vooral voor de hulp aan vluchtelingen. Het netwerk is zo aantrekkelijk, omdat je er geen opleiding of diploma voor nodig hebt. Iedereen kan helpen. Hieronder een overzicht van alle inzetten, oproepen en andere activiteiten van het afgelopen jaar.

Timeline1.jpg
 Dit is de tijdlijn van het eerste jaar van Ready2Help. Klik op het plaatje voor een groter beeld.  


13 november
Nog geen twee weken na de start van Ready2Help hebben zich al 3.400 mensen aangemeld. Blijkbaar is de behoefte om iets te kunnen betekenen als er zich een ramp voordoet groot.

14 maart: Ready2Help praktijkoefening
Het Rode Kruis organiseerde een grote praktijkoefening in Dordrecht om te weten te komen of Ready2Help tijdens een ramp echt werkt en of de deelnemers daadwerkelijk in actie komen bij een noodsituatie. We riepen de deelnemers telefonisch op met de vraag of ze wilden helpen de gevolgen van wateroverlast te verminderen na een zware storm. De oefening bestond uit zandzakken vullen en sjouwen. Daarnaast moest er een woonwijkje vrij gemaakt worden van stormschade en een museum ontruimd worden.  Ook werd er geoefend met online hulpverlening: Deelnemers verstuurden fictieve noodtweets en en het team online hulpverlening van het Rode Kruis beantwoorde die.

30 april: Ready2Help Nepal
De aardbeving in Nepal was weliswaar geen noodsituatie in Nederland, het paste wel bij het gedachtegoed van Ready2Help. Deelnemers konden hun steentje bijdragen door mee te doen met een crowdmapping-project waarbij deelnemers van over de hele wereld satellietbeelden van vóór en ná de ramp met elkaar vergelijken en beoordelen, om locaties te vinden waar hulp hard nodig is.

1 juli: Ready2Help bij hitte
In Nederland was er deze zomer sprake van extreem warm weer. Hitte is geen ramp, maar het brengt wel risico’s met zich mee. Ready2Help stuurde een e-mail aan alle deelnemers om hun te attenderen op de mogelijke gevaren van het extreem warme weer en hoe ze daar mee om moesten gaan. Het bericht bevatte diverse links naar webpagina’s met meer informatie over extreem weer en naar de EHBO-app van het Rode Kruis. 

19 september: Kick off samenwerking met Scouting Nederland
Scouting Nederland roept al zijn volwassen leden en betrokken vrijwilligers op om zich aan te melden voor Ready2Help. Op 22 oktober hadden de scouts hun eerste inzet in sporthal De Stroekeld in Rijssen. Ze zetten er 150 bedden klaar voor de vluchtelingen.

21 september tot nu: Ready2Help vluchtelingen
Ready2Helpers zijn aan de slag in verschillende vluchtelingenopvangcentra in het land. Zo zijn er vertalers Arabisch ingezet om te helpen bij de zogenaamde needs assessments, waarin vluchtelingen is gevraagd wat zij precies nodig hebben. Ook helpen de leden met het opruimen, schoonmaken en neerzetten van bedden. Bij onze Welkom Winkels in ondermeer Tilburg, Goes en Utrecht worden er spullen ingenomen, gesorteerd en ingepakt door Ready2Helpers. Voor Ter Apel werven we verpleegkundigen en medische specialisten binnen ons burgerhulpnetwerk. Lees hier de ervaringen van enkele Ready2Helpers.

14 oktober
We verwelkomen onze 30.000ste Ready2Helper!

Wil je ook Ready2Help worden?We hebben ook onze Ready2Help-facebookpagina gelanceerd. Like ons!