Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Een levensles in nederigheid" - blog 3
25 juni 2015 |

"Een levensles in nederigheid" - blog 3

#AardbevingNepal - Gijs de Vries, actievoorzitter van giro555, is op dit moment in Nepal. Hij bewondert de Nepalezen die ondanks al hun grote problemen nederig blijven.

GijsBlogNepal.jpg 

 Je hart smelt als je de kinderen zo ziet. Tekenend, vlijtig schrijvend en luisterend naar de docenten. (Foto: Arie Kievit)

"In plaatsje Lubhu is de weg versperd door ingestorte huizen. Het lijkt alsof er oorlogsgeweld heeft plaatsgevonden. Na een bergrit komen we aan in Lamtar waar een prachtig van bamboe gemaakt nieuw schooltje staat. Het oude schoolgebouw en de kantine zijn volledig ingestort.  Nu bestaat het gebouw uit drie idyllisch gelegen lokaaltjes met plastic UNICEF dekzeil.  De leerlingen gaan van tien tot vier naar school. Sommigen lopen 's ochtends meer dan anderhalf uur om er te komen. Ze moeten thuis eerst flink eten, omdat ze niet meer in de kantine kunnen lunchen. Voor de aardbeving waren er honderdveertig leerlingen, nu gaan er nog maar honderdtwaalf naar school. De rest van de kinderen helpt bij het opruimen van het puin van hun verwoeste huizen.  

 

Je hart smelt als je de kinderen zo ziet. Tekenend, vlijtig schrijvend en luisterend naar de docenten.  Door de aardbeving zijn 7300 scholen en 32000 klaslokalen ingestort. Het is een geluk dat de aardbeving op zaterdag plaatsvond, de enige schoolvrije dag in de week. Bij het zien van het ingestorte schoolgebouw, de overgebleven stenen en de gaten in de klaslokalen wil je je niet voorstellen wat er op die idyllische plek gebeurd had kunnen zijn.  Dankzij Giro 555 gelden kan UNICEF deze generatie een nieuwe hoop en toekomst bieden.

GijsBlogNepalStad.jpg  In de steden is de hulpverlening een grote uitdaging vanwege de naschokken. (foto: Arie Kievit) 

Extra veiligheidsrisico

 

In de stad Bakthapur blijkt de hulpverlening van het Rode Kruis andere uitdagingen te kennen dan op het platteland. Ook hier is grote behoefte aan onderdak, maar dat ligt wel een stuk ingewikkelder vanwege de naschokken. In de stad staan verschillende tentenkampen waar soms wel meer dan vierduizend mensen in wonen. Hoewel het veiliger is voor de bevolking om in de tenten te slapen, kiezen velen ervoor om in de buurt van hun verwoest huis te blijven. Dit levert een extra veiligheidsrisico op vanwege de regelmatig terugkerende naschokken. Het Rode Kruis zorgt hier onder andere voor tenten, latrines en hygiëne training voor verschillende tentenkampen in de stad.

 

Op een distributiepunt van World Vision stonden mensen geduldig in de rij te wachten op spullen zoals touw, tentzeil, dekens en emmer. Hiermee worden ze echt geholpen. Een speciale helpdesk was beschikbaar voor klachten over de kwaliteit van de goederen.

 Inderij.jpg  Ik heb een vijfledig gevoel aan de reis overgehouden. (foto: Arie Kievit)

Vijfledig gevoel

 

De reis was voor mij een levensles over het belang van blijven oefenen in nederigheid. Ik heb veel respect voor al de Nepalezen die dit permanent praktiseren. Bovendien heeft mijn reis een vijfledig gevoel achtergelaten. Allereerst een triest gevoel over de Nepalezen die al nauwelijks tot niets hadden en waarvan miljoenen nu helemaal niks meer hebben. Op tweede plaats is er een bijzonder gevoel voor de Nepalezen die zich enerzijds in hun lot berusten en anderzijds een enorme veerkracht tonen en hun dagelijks leven weer oppakken zo goed en kwaad als dat kan. Daarnaast een mooi gevoel over al die hulpverleners die dag en nacht, wekenlang, in moeilijke omstandigheden volhardend hun liefdevolle werk verrichten. Ook heb ik een trots gevoel over al die Nederlanders die een bijdrage hebben geleverd aan het fantastische bedrag van 24,46 miljoen euro. En tot slot, een uitdagend gevoel over wat er nog allemaal te gebeuren staat. Het opruimen van de enorme chaos , de gevaren van naschokken, de logistieke aspecten en de moesson met landverschuivingen." 

 

Miljoenen mensen zijn getroffen door de aardbeving in Nepal. Mensen hebben alles verloren. Er is dringend behoefte aan (nood) onderdak, voedsel, schoon drinkwater en medische zorg. Jouw hulp is hard nodig.

doneer-nu.png