Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Een maand na de aardbeving in Nepal
25 mei 2015 |

Een maand na de aardbeving in Nepal

#NLhelptNepal - Het is nu precies een maand geleden sinds de aardbeving in Nepal toesloeg, waarbij meer dan 8.000 mensen zijn overleden en meer dan 16.000 mensen gewond zijn geraakt. Duizenden Rode Kruis-hulpverleners zijn hard bezig zoveel mogelijk mensen te bereiken met humanitaire hulp. 
p-NPL0885.jpg
 

"Elke dag leveren we tenten en dekzeilen aan de zwaarst getroffen gebieden, maar het is gewoon niet genoeg," zegt Martin Faller, hoofd Rode Kruis in Nepal. Tienduizenden mensen hebben nog steeds geen veilige woonplek ondanks de noodhulp. Binnenkort gaat dit voor grote problemen zorgen want de moesson komt eraan.

Cholera

Niet alleen het tekort aan woonplekken en de komst van de moesson zijn een gevaar voor de overlevenden van de aardbeving. Ernstige ziektes kunnen binnenkort ook uitbreken. Faller: "Cholera vormt een potentiƫle bedreiging omdat mensen gedwongen worden in onhygiƫnische omstandigheden te leven."

Meer dan 225.000 mensen wonen op dit moment onder dekzeilen en in tenten van het Rode Kruis. Hulpverleners delen gereedschap en materialen uit en ze geven trainingen over veiligere bouwtechnieken. Het Rode Kruis verstrekt daarnaast elke dag tienduizenden liters schoon drinkwater aan duizenden mensen. De hulpverleners kunnen echter niet alle slachtoffers bereiken met de noodhulp, bepaalde gebieden zijn nog steeds moeilijk te bereiken.  

p-NPL1228.jpg
De slachtoffers van de aardbeving krijgen psychosociale steun om alle verliezen te kunnen verwerken.

Lichaamsidentificatie


Familiehereniging en lichaamsidentificatie behoren ook tot de taken van het Rode Kruis. Hulpverleners doen er alles aan om slachtoffers te herenigen met hun vermiste dierbaren. Verder krijgen de slachtoffers psychosociale steun om de ellende die de aardbeving heeft veroorzaakt te kunnen verwerken.

8,1 miljoen Nepalezen zijn getroffen door de aardbeving. Op dit moment kan het Rode Kruis hulp bieden aan 225.000 mensen. Om 700.000 mensen te helpen is er 93 miljoen euro nodig. Stort daarom op Giro555 en laat de Nepalezen niet aan hun lot over tijdens de moesson.