Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Een persoonlijk gesprek tussen Prinses Margriet en de president van het Haitiaanse Rode Kruis
22 januari 2010 |

Een persoonlijk gesprek tussen Prinses Margriet en de president van het Haitiaanse Rode Kruis

​Na een paar dagen waarin contact niet mogelijk was en de bezorgdheid groeide, sprak prinses Margriet afgelopen woensdag Michaële Gedeon, president van het Haïtiaanse Rode Kruis. Een persoonlijk en ontroerend gesprek over verdriet, hoop en moed.

 
"De meerderheid van onze mensen heeft de ramp overleefd, maar iedereen betreurt het verlies van familieleden of vrienden." Aan het woord is president Michaële Gedeon, in een telefoongesprek met prinses Margriet afgelopen woensdag. De Rode Kruis-bestuurders kennen elkaar van de tijd dat ze samen een functie bekleedden in het internationale bestuur van het Rode Kruis.
 
De slechte telefoonverbinding verhult de emoties niet. "Ik kon samen met mijn familie schuilen onder een tafel. Dat heeft ons leven gered. Maar in feite heeft de aardbeving niemand gespaard. Het verdriet om verlies van dierbaren is van de gezichten af te lezen."
 
"Het is dan ook ongelofelijk hoe onze staf en vrijwilligers, allemaal jonge mensen, toch de kracht vonden om direct in actie te komen. Ze hielpen mensen die gewond waren, het bewustzijn hadden verloren of in shock waren. Daar zijn ze ook op getraind. Haïti wordt vaker getroffen door rampen. In 2008 hadden we al te maken met vier orkanen. Goede voorbereiding en kennis van eerste hulp zijn dan cruciaal."

Situatie

Graag hoort prinses Margriet uit eerste hand wat de huidige situatie is. "Onze gebouwen zijn grotendeels verwoest, zowel van het hoofdkantoor als van de lokale afdelingen. Met hulp van onze Europese en Amerikaanse collega's hebben we nu in de openlucht tijdelijke hulpposten ingericht, waar mensen terecht kunnen voor medische hulp, voedsel en water. Nog steeds is er behoefte aan eigenlijk alles ."
 
"Verkeer is nog moeilijk, maar gelukkig worden de wegen iets beter begaanbaar, waardoor hulpgoederen  sneller op de plaats van bestemming komen. Het voordeel van het Rode Kruis is dat de vrijwilligs opereren op hun thuisbasis. Ze kennen de weg en kunnen zo door de verwoeste stad laveren."

Veiligheid

In Nederland horen we berichten van plunderingen en geweld. De prinses wil weten of de Rode Kruis-medewerkers veilig kunnen werken. "Veiligheid is voor ons geen probleem. Dat komt vooral door het respect dat er is voor het Rode Kruis embleem en de goede reputatie van het Rode Kruis."

Boodschap aan Nederland

Tot slot van het gesprek heeft Michaële Gedeon nog een boodschap voor Nederland: "Ik wil graag alle mensen van Nederland bedanken dat iedereen zo meeleeft met ons. Dit raak mij diep. Het geeft ons hoop en moed om door te gaan in deze moeilijke tijden."