Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Een terugblik op de extreme winter in Libanon
23 april 2015 |

Een terugblik op de extreme winter in Libanon

#SyrischeVluchtelingen - Na een extreem winterseizoen schijnt de zon weer in Libanon. Wekenlang hebben de Syrische vluchtelingen kou geleden. De meeste families hebben de winter overleefd dankzij hulp van het Rode Kruis.

Kinderen Bekavallei.jpg 

Duizenden vluchtelingen, met name kinderen en vrouwen, hebben de strijd tegen de kou verloren.

De situatie was ernstig. Veel vrouwen en kinderen raakten onderkoeld, omdat ze niet goed voorbereid waren op het winterse weer. Ze hadden geen warme kleding bij zich. Ondanks dat het -10 graden Celsius was liepen kinderen buiten met blote voeten in sandalen of zonder jas.   

Opbrengst giro 6868

Het Rode Kruis heeft toch veel kunnen beteken voor de Syrische vluchtelingen door de opbrengst van giro 6868. Vrijwilligers deelden dekens, zeilen, benzine vouchers, kachels, voedselpakketten en water uit. Ook schaften ze winterbanden aan voor de ambulances. Zo bleven de Syrische vluchtelingen toegang houden tot medische zorg.

Reparaties

De Rode Kruis-vrijwilligers hebben zich door de kou heen geslagen en zetten zich volledig in om de vluchtelingen te beschermen. De tenten waren niet goed bestand tegen de extreme weersomstandigheden. Regelmatig hebben de vrijwilligers de vluchtelingen moeten helpen met reparaties.


Vrijwilligers besteden veel aandacht aan kinderen zodat ze zich veilig voelen in de kampen.

Dankbaar

Tijdens het uitdelen van hulpgoederen en het repareren van de tenten spraken de vrijwilligers met vluchtelingen. "De winter en de kou waren onze grootste problemen, maar we voelden ons veilig hier. We zijn dankbaar dat het Rode Kruis voor ons zorgt", vertelde Fira, een vluchteling die samen met zijn vrouw en vier kinderen in één van de Libanese kampen woont.

Nauwelijks inkomen

Hoewel het winterseizoen ten einde is, zijn de problemen van de Syrische vluchtelingen nog lang niet afgelopen.  Fira: "Soms werkten we als arbeiders op het platteland, maar tijdens de winter was dat onmogelijk. Daarom hebben wij nu nauwelijks inkomen".