Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Een vluchtelingenboot op land
21 augustus 2015 |

Een vluchtelingenboot op land

​#SAIL2015 – De kunstenaars Majeed Saeeyan en Tanja Fleischmann willen tijdens SAIL 2015 laten zien dat niet alle vaartochten fijn zijn. De boottochten die vluchtelingen maken zijn zelfs angstaanjagend. Zij zijn blij wanneer ze eindelijk heelhuids de kust bereiken. De kunstenaars vragen met een boot op land aandacht voor de bootvluchtelingen.

fotokunstboot.jpg

 Beide kunstenaars zijn ook gevlucht en hebben daarom extra veel binding met hun werk. (Foto: Eline van den Hout)

"Niet iedereen heeft plezier op het water zoals hier bij SAIL", zegt kunstenares Tanja Fleischmann. "Duizenden bootvluchtelingen lijden tijdens het varen." Ze wijst naar de foto's van bedrukte gezichten die hun zelf in elkaar gelaste boot bedekken. Eén foto, die Rode Kruis-persvoorlichter Merlijn Stoffels tijdens zijn bezoek aan het bootvluchtelingenkamp in Sicilië heeft gemaakt, maakt extra veel indruk op haar. "Hoe die Rode Kruis-vrijwilliger die angstige vrouw omarmt, dat straalt echt menslievendheid uit," vertelt Fleischmann. "Mensen hebben elkaar nodig, we vormen een eenheid. Helaas wordt dat door velen niet zo gezien."

Saeeyan: "Mijn vluchttocht door de bergen was heel gevaarlijk"
 

In een paar weken tijd wist het kunstenaarsduo de boot in elkaar te zetten. Kunstenaar Majeed Saeeyan laste het karkas van het schip aan elkaar en bedekte het met zeil waarop zijn schilderijen te zien zijn. Fleischmann bewerkte de foto's die op het zeil zijn afgebeeld, waarbij ze specifiek op licht en donker lette.

Symbolische betekenis

"Het heeft een symbolische betekenis dat deze boot op land 'vaart'. Vluchtelingen vinden het namelijk niet fijn in het water en wel op het land, in tegenstelling tot de bezoekers van SAIL", legt Fleischmann uit. Beide kunstenaars verlieten hun thuisland voor meer vrijheid, daarom voelen ze extra veel verbinding met hun kunstproject.

kunstboot2.jpg
  Op het zeildoek zie je de foto van Merlijn Stoffels verwerkt in schilderkunst van Majeed Saeeyan.


"Mijn vluchttocht door de Iraanse bergen was heel gevaarlijk", vertelt kunstenaar Saeeyan. In 1979 vluchtte hij weg uit Iran vanwege het regime. "Ik heb drie nachten in mijn eentje gezworven met een kompas." Uiteindelijk is hij in Nederland aangekomen gekomen en daar is hij blij mee. "In Iran kon ik als kunstenaar niet mijn eigen gang gaan. In Nederland heb ik alle vrijheid", legt hij uit. Hij had het als vluchteling makkelijker dan de mensen die nu vluchten. "Op dit moment zijn er veel meer tegenstanders dan in mijn tijd. Niet iedereen heet vluchtelingen meer welkom". Hij merkt het ook vandaag, wanneer hij het kunstwerk showt en flyers van het Rode Kruis uitdeelt. "Sommige mensen kijken een andere kant op en lopen ons straal voorbij. Anderen reageren wel positief".


fotokunstboot1.jpg
  De vluchtelingenboot op land staat in Amsterdam-Noord op het grasveld bij de Eye-bioscoop. (Foto: Eline van den Hout)

Enige optie

Fleischmann is op zeer jonge leeftijd met haar familie vertrokken uit de DDR. Mijn moeder is Nederlandse en het werd haar steeds moeilijker gemaakt om contact te hebben met het westen. Uiteindelijk was het land verlaten de enige optie. Dat is uiteindelijk gelukt op een legale manier, maar we zijn ‘gevlucht’ voor een communistisch regime. In Nederland was het gezin veilig en kon het zich verder ontwikkelen.

De kunstenaars zijn zeer positief over het Rode Kruis. "Het Rode Kruis doet iets aan het lijden van de bootvluchtelingen. Dat is heel goed. Zo worden ze niet aan hun lot overgelaten", zegt Saeeyan. "We hopen met ons kunstwerk te bereiken dat meer mensen meer aandacht krijgen voor het lijden van de bootvluchtelingen en de hulp die het Rode Kruis aan hen geeft".

Geef op giro 7244

Het Rode Kruis roept Nederland op de humanitaire hulp aan de bootvluchtelingen te steunen. Laat de bootvluchtelingen niet aan hun lot over. Geef op IBAN-nummer NL19 INGB 0000 0072 44 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.