Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Een zorgwekkende conclusie - Merlijn in Zimbabwe (6)
8 juni 2016 |

Een zorgwekkende conclusie - Merlijn in Zimbabwe (6)

​#DroogteAfrika - Rode Kruis-woordvoerder Merlijn Stoffels is naar Zimbabwe gegaan om verslag te doen van de dreigende hongersnood. Inmiddels is de laatste dag van zijn verblijf aangebroken.

Merlijn-Blog-6-1.jpg
 Boeren zijn wanhopig. Hun oogsten mislukken en hun vee sterft. (Foto: Rode Kruis)

"Zijn de mensen in Zimbabwe na jaren van mislukte oogsten wanhopig? Hebben ze de moed verloren of zijn ze juist strijdbaar en blijven ze vechten voor een betere toekomst? Is de situatie vergelijkbaar met wat ik een paar jaar geleden gezien heb in Ethiopië toen dat land ook getroffen werd door extreme droogte? Deze vragen stelde ik mezelf onderweg naar Zimbabwe. Vandaag staat er een lange autorit op het programma terug naar Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. Onderweg heb ik de tijd om de ervaringen en gesprekken van de afgelopen dagen op mij in te laten werken en de balans op te maken. Ik kom tot de conclusie dat ik al mijn vragen bevestigend moet beantwoorden.

Ouderen en chronisch zieken de dupe

De situatie voor de Zimbabwanen wordt steeds nijpender. Hun oogsten mislukken en hun vee sterft. Verder krijgen ze te weinig hulp door geldgebrek en daarbij kunnen familieleden en buren niet langer bijspringen want zij zijn zelf ook zwaar getroffen door de droogte. Tot mijn verdriet zag ik dat vooral de ouderen en chronisch zieken hiervan de dupe zijn en nu al zichtbaar verzwakken.

Prostitueren in ruil voor voedsel

Strijdbaar zijn de Zimbabwanen zeker, maar ze zijn wanhopig. De boeren proberen op andere manieren geld te verdienen, wat steeds moeilijker wordt door een overschot aan arbeidskrachten. Anderen die zijn getroffen door de droogte doen letterlijk alles om aan geld te komen, met als meest extreme voorbeeld moeders die zich prostitueren in ruil voor voedsel. Het risico is groot dat ze HIV of andere geslachtsziektes oplopen.

Merlijn-Blog-6-2.jpg
  Merlijn is in gesprek met een oma die in haar eentje voor zeven kleinkinderen  zorgt. (Foto: Rode Kruis) 

Duwtje in de rug

Ondanks alles blijven ze vechten voor een betere toekomst en lijken ze de moed nog niet te hebben verloren. Ze hebben wel een  duwtje in de rug nodig. Gelukkig heb ik in Zimbabwe hoopgevende voorbeelden gezien van boeren die op een andere manier hun land bewerken, zodat ze er minder slecht aan toe zijn dan bij eerdere extreme droogtes. Hoe mooi zou het zijn als het Rode Kruis en andere hulporganisaties in staat zullen zijn om naast noodhulp ook dit soort hulp te kunnen bieden om ze minder kwetsbaar te maken voor natuurgeweld.

Dode dieren begraven

Ten slotte de parallel met Ethiopië. Het is voor mij onmogelijk om binnen de paar dagen waarin ik de landen heb bezocht een analyse te maken van de situatie in beide landen. Op het eerste gezicht zie ik veel overeenkomsten, maar er is een belangrijk verschil. In Zimbabwe zie je geen dode dieren. De boeren zijn verplicht ze zo snel mogelijk te begraven om uitbraken van ziektes te voorkomen. Dat maakt de ramp iets minder zichtbaar, maar daar staan verdorde akkers en de droge rivier beddingen tegenover die de ramp tastbaar maken.

"Dit valt vies tegen"

Ik schrik op uit mijn gedachten door mijn rinkelende telefoon. Het is Thomas, die we eerder deze week achterlieten bij een gastfamilie die door de extreme droogte onder erbarmelijk omstandigheden leeft. De YouTube-presentator van StukTV heeft net afscheid van ze genomen. "Ik dacht voor mijn vertrek: weinig eten, dat kan ik wel aan. Ik ben een grote jongen, maar dit valt vies tegen", zegt Thomas. "In Nederland heb je rechts een supermarkt en links een snackbar. Maar hier hebben mensen gewoon honger. Het is moeilijk te beseffen hoe zwaar de leefomstandigheden hier zijn."

Merlijn-Blog-6-3.jpg
  De dreigende hongersnood in Zimbabwe komt steeds dichterbij. (Foto: Rode Kruis)

Televisieserie StukTV

Terug in Nederland wil Thomas zoveel mogelijk vertellen over zijn ervaringen. "Bij ons is er nauwelijks aandacht voor deze dreigende ramp, maar we moeten er nu wel iets aan doen anders wordt het alleen maar erger." Thomas gaat een televisieserie maken over zijn belevenissen bij de gastfamilie, die wordt uitgezonden op StukTV. Ik ben benieuwd of zijn nieuwe manier van vertellen helpt om de mensen in Nederland meer deelgenoot te kunnen maken van de ellende die de mensen hier moeten doorstaan door de extreme droogte.

Een zorgwekkende conclusie

Er moet nog heel veel gebeuren om de crisis niet te laten omslaan in een hongersnood. Ik betwijfel of er genoeg hulp gaat komen en of het op tijd zal zijn. Na deze week kan ik niet anders dan deze zorgwekkende conclusie trekken, maar ik hoop dat ik ongelijk krijg."

Lees alle blogs van Merlijn

Help en stort op giro 7244

Het Rode Kruis helpt in diverse Afrikaanse landen waar de droogte heeft toegeslagen. De Afrikanen hebben onze hulp dringend nodig. Help ook en geef op 7244 - IBAN NL19INGB0000007244 (6 nullen) t.n.v. het Nederlandse Rode Kruis. 

Geef voor de Droogte in Afrika 

​​Lees ook het dossier Droogte in Afrika over de situatie in diverse Afrikaanse landen en de persoonlijke verhalen uit deze regio's.

Artikel delen?