Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Eerste Bijeenkomst Clustermunitie Verdrag
10 november 2010 |

Eerste Bijeenkomst Clustermunitie Verdrag

In Laos wordt deze week een eerste bijeenkomst gehouden met alle landen die partij zijn van het Clustermunitie Verdrag. De bijeenkomst start dinsdag en duurt tot 12 november. In dit Verdrag keuren staten clustermunitie af en verplichten ze zich stappen te nemen om het gebruik van clustermunitie uit te bannen.

 
Het doel van de bijeenkomst is om de verplichtingen die uit het Clustermunitie Verdrag voortkomen om te zetten in daden. Het gaat daarbij  met name om:

-          Gebieden vrijmaken van clustermunitie
-          De productie van clustermunitie stopzetten
-          Nazorg voor slachtoffers van clustermunitie
 
Op dit moment hebben 108 staten het Clustermunitie Verdrag ondertekend en is het door 45 staten geratificeerd. Nederland ondertekende het Verdrag in 2008,  en de verwachting is dat het Verdrag snel zal worden geratificeerd.
 
“De bijeenkomst is een grote stap voorwaarts”, vindt Boukje Pieters, hoofd afdeling Humanitair Oorlogsrecht van het Nederlandse Rode Kruis. “Clustermunitie is al decennia lang een humanitair probleem. De munitie heeft zich de afgelopen decennia ‘bewezen’ als zeer onnauwkeurig en onbetrouwbaar. Zo kunnen militaire doelen geraakt worden, maar ook burgers en burgerobjecten. Bovendien gaan submunities niet altijd direct af als ze de grond raken. Geschat wordt dat dit geldt voor 10 tot 40 procent van de gevallen.”
 
De bijeenkomst vindt plaats in Laos. Het land dat het meest getroffen is door clustermunitie met ruim 80 miljoen clusterbommen verspreid door het hele land. Deze veroorzaken jaarlijks ongeveer 300 incidenten in Laos.
 
Klik hier voor meer informatie