Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Eerste hulp bij aanraking berenklauw
15 juni 2016 |

Eerste hulp bij aanraking berenklauw

​​#EHBO - Tussen juli en september bloeit de reuzenberenklauw langs onder andere autowegen, spoorwegen en in bossen. Het zijn planten van soms wel 3,5 meter hoog en ze kunnen lelijke brandwonden veroorzaken. Wij geven je EHBO-tips.

Berenklauw.jpgWat stel je vast na contact met de berenklauw?

Als je huid is blootgesteld aan de sappen van de (reuzen)berenklauw of als je huid oppervlakkig in aanraking is geweest met de plant in combinatie met zonlicht, krijg je de volgende klachten:

  • Na 24 uur: jeukende, rode vlekken of blaasjes. 
  • Enige uren later: ontwikkelen van grote blaren. De blaren lijken  op ernstige brandwonden (genezen pas na 1 tot 2 weken).  
  • Hierna kun je littekens krijgen en kan je huid bruin verkleuren.               

Wat doe je na contact met de berenklauw?

  • Aangedane huid meteen wassen met lauw water en zeep.
  • Indien de ogen in contact zijn gekomen: de ogen met veel water spoelen.
  • Indien na contact met de reuzenberenklauw wordt voorkomen dat er blootstelling is aan UV-licht (zonlicht en zonnebanklicht), zullen er geen blaren ontstaan.
  • Neem contact op met de huisarts bij uitgebreid contact met de huid en/of blaarvorming.

Kinderen en de berenklauw

Kinderen zijn vaak avontuurlijk ingesteld en zoeken de gekste plekken op. Stukjes niemandsland met veel begroeiing zijn dan bij uitstek interessant. Helaas vind je daar ook vaak deze gevaarlijke plant. Daarom is het zaak om je kinderen te vertellen over de plant en te laten zien waar hij staat. Gelukkig is het uiterlijk goed herkenbaar. Zorg ervoor dat je kinderen de plant kennen en voorkom dat ze hem aanraken. Dit kan een hoop ellende voorkomen.

Meer EHBO-tips ontvangen per mail?

Schrijf je dan via onderstaande link gratis in voor de EHBO-nieuwsbrief en ontvang maandelijks nuttige EHBO-tips en adviezen.

Schrijf je in voor de EHBO-nieuwsbrief

Artikel delen?