Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Eerste Hulp Bij Sportblessures
17 september 2016 |

Eerste Hulp Bij Sportblessures

​​​​​​Vandaag is de Nationale Sportweek begonnen. Sporten is natuurlijk heel leuk, maar een ongeluk zit in een klein hoekje! Als jouw voetbalmaatje na een sliding niet meer overeind kan komen van de pijn, of als één van jouw hockeyspelers plotseling flauwvalt op het veld, weet jij als teamgenoot of coach dan wat je moet doen? Grote kans van niet. Daarom verzorgt het Rode Kruis EHBO-cursussen die speciaal gericht zijn op sport.

DSC04215 (1).jpg

​Het Rode Kruis verzorgt EHBO-cursussen die speciaal gericht zijn op sport

​​Wat moet je doen in het geval van een blessure? En wat juist absoluut niet? Frank Nijs (60) uit Houten weet raad: hij is één van de cursusleiders van het Rode Kruis en kan zijn cursisten alles vertellen over Eerste Hulp bij sport.

Eerste Hulp bij sport

"Als alle coaches, trainers en ouders een cursus Sport EHBO zouden volgen, zou er een stuk adequater opgetreden worden bij sportongevallen", verzucht Frank, die als vader van vier hockeydochters al het één en ander aan blessures en letsels voorbij heeft zien komen. "Och, van botbreuken tot brandwonden en van hersenletsel tot aan een gebroken kaak. Het is echt heel belangrijk dat er meer kennis van Eerste Hulp op de sportvelden komt. Een korte workshop Sport EHBO volstaat al." 


Voor Ingrid (47) is de cursus van Frank de allereerste keer dat zij iets doet op het gebied van EHBO. Ze coacht al jaren het voetbalteam van haar 8-jarige zoontje, maar heeft bij klachten na een pijnlijke duik op de bal nooit een idee wat ze moet doen. "Ik dacht: dit kan zo niet langer. Ik mag niet uit onzekerheid bij ieder huilend jongetje hopen dat hij zich gewoon aanstelt".

Frank checkt voorafgaand aan zijn cursus altijd bij welke sporten zijn cursisten betrokken zijn. Daar stemt hij dan zoveel mogelijk van zijn voorbeelden op af. Neem nou Sjoerd (54). Hij is 'hockeyvader': iedere week staat hij langs het veld om het team van zijn dochter te coachen. Frank speelt daarom in op bitjes, en op ballen, pucks en sticks die tegen het gezicht worden geslagen. "Ik had al wel enige EHBO-ervaring", vertelt Sjoerd, "maar deze specifieke kennis miste ik nog net!"

DSC04201.jpgHet is belangrijk dat je weet wat je moet doen bij accuut sportletsel 

Schrijf je in

​Het Rode Kruis biedt zowel Sport EHBO-cursussen als -workshops aan. Schrijf je snel in, en sta met een zelfverzekerd gevoel in of langs het veld. Check het aanbod bij jou in de buurt. ​


button-webshop.png

Artikel delen?