Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Eerste Hulp-post Ter Apel zoekt verpleegkundigen
25 september 2015 |

Eerste Hulp-post Ter Apel zoekt verpleegkundigen

​#EerstehulpPost – De Eerste Hulp-post in Ter Apel wordt dagelijks bezocht door vluchtelingen, sinds de opening op zaterdag 19 september. EHBO-ers en verpleegkundigen hebben hun handen vol. “Meer verpleegkundigen zijn van harte welkom, want we blijven nog wel een tijd open”, zegt Peter Paul Tenthof van Noorden, hoofd EHBO en evenementen. 

MedischePost1.jpg
 De vluchtelingen hebben meegeholpen de Eerste Hulp-post op te bouwen.

Op verzoek van het Gezondheids Centrum Asielzoekers (GCA) heeft het Rode Kruis de Eerste Hulp post in Ter Apel gestart. “Het is een grote ruimte waar mensen wachten tot ze geregistreerd worden”, zegt Tenthof van Noorden. “In de tussentijd helpen EHBO-ers de vluchtelingen wanneer ze licht letsel hebben en bekijken verpleegkundigen of we ze acuut moeten doorsturen naar het GCA”.

Onderkoeld of voet verstuikt

Veel vluchtelingen hebben door de lange reis zweertjes en wonden opgelopen. Sommigen zijn onderkoeld of hebben hun voet verstuikt. Rode Kruis-vrijwilligers verzorgen dit soort letsel, wanneer er sprake is van gezondheidsproblemen die acuut moeten worden behandeld sturen vrijwilligers de betreffende patiënten door. Dit gebeurt zeer regelmatig. 

“Ik vind het best indrukwekkend en zwaar om in de medische post te helpen”, zegt districtscoördinator Evenementenhulp Groningen Thijs Gloger. “Normaal verleen ik hulp aan bezoekers van evenementen, dat is anders. Vluchtelingen hebben veel meegemaakt en een lange reis achter de rug.” Gloger en de andere Rode Kruis-hulpverleners verlenen EHBO en stellen de vluchtelingen gerust. “Ze hebben veel geduld en zijn erg vriendelijk”, zegt hij. “De taalbarrière zorgt ervoor dat communicatie lastig is. We proberen elkaar te begrijpen door gebaren te maken en andere vluchtelingen te laten vertalen.”

Vacatures

Het Rode Kruis wordt ondersteund door Dokters van de Wereld maar omdat de inzet nog langer zal doorlopen en het aantal Eerste Hulp posten in Nederland nog zal uitbreiden, staan er op dit moment een aantal medische vacatures open.