Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Eerste voorbeelden van hulp met opbrengst 3FM Serious Request 2013
21 juli 2014 |

Eerste voorbeelden van hulp met opbrengst 3FM Serious Request 2013

Terwijl Nederland de zomer viert en nog lang niet nadenkt over 3FM Serious Request 2014, is het Rode Kruis in verschillende landen druk bezig met de strijd tegen diarree. In 2013 werd ruim 12 miljoen euro opgehaald, die in de komende drie jaar gebruikt wordt voor hulpactiviteiten die kindersterfte door diarree tegengaan en voorkomen.

Inspirerend

Greet de Vries is programma coördinator bij het Nederlandse Rode Kruis en verantwoordelijk voor de besteding van deze gelden. “Op dit moment wordt overal hard gewerkt. De eerste cijfers en resultaten komen nu binnen en het is altijd heel inspirerend om de persoonlijke verhalen te horen van families en kinderen van wie de hygiëne of de toegang tot schoon drinkwater echt verbeterd zijn door onze hulp."

Nieuwe latrine

Bijvoorbeeld het verhaal van Anouce uit Musac, Haiti. Hij woont samen met zijn vrouw en zeven kinderen. Ze hadden een latrine, maar na jaren van gebruik was die overvol. Hij had geen geld of middelen om een nieuwe te maken, en dus moest het hele gezin noodgedwongen ergens buiten hun behoeften doen. Met hulp van het Haitiaanse Rode Kruis en geld van 3FM Serious Request 2013, kon Anouce een nieuwe latrine graven en bouwen voor zijn gezin. “Ik weet dat het risico dat wij of onze kinderen diarree krijgen of ziek worden door cholera of buiktyfus hierdoor minder groot is. Ik ben God en het Rode Kruis daarom erg dankbaar en beloof dat we onze nieuwe latrine goed zullen gebruiken en schoonhouden.”


Voorlichting

In verschillende landen, waaronder Malawi en Soedan, worden nu vrijwilligers geworven en programma’s opgezet om voorlichting te geven over het belang van hygiëne en schoon drinkwater, het gebruik van een latrine en andere zaken om diarree te voorkomen. Ook in Burundi, het land waar Eric Corton in oktober 2013 naar toe reisde, worden de eerste stappen gezet. Zo helpt het lokale Rode Kruis onder meer met de bouw van eenvoudige toiletten in het dorpje waar Eric sprak met Jeanne.


Verschillen per land

De exacte hulp die nodig is verschilt altijd per land. Zo is er in de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar een grootschalig conflict voor tienduizenden vluchtelingen zorgt, dringend behoefte aan noodhulp. De hygiënische omstandigheden waarin de vluchtelingen moeten overleven zijn erg slecht, waardoor het risico op diarree voor iedereen op de loer ligt. Het geld van 3FM Serious Request is onder meer gebruikt voor de aankoop van wasteiltjes, jerrycans en zeep voor ruim 5000 families. Daarnaast zijn er bouwmaterialen zoals beton, bakstenen, maar ook pompen, pijpen en watertonnen aangekocht. Hiermee kan de situatie op het gebied van drinkwater en toiletten in het vluchtelingenkamp rondom het vliegveld van Bangui voor duizenden mensen worden verbeterd.


Effect

Greet de Vries: “Diarree is relatief makkelijk te voorkomen maar je moet er wel wat voor doen. Ik ben erg blij dat we met de opbrengst van 3FM Serious Request hulp kunnen organiseren die zowel direct als op de lange termijn effect heeft en zo kindersterfte door diarree kan terugdringen.”​