Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws EHBO kaart voor alle Nederlanders
13 januari 2014 |

EHBO kaart voor alle Nederlanders

​​Het Rode Kruis onderzoekt de mogelijkheid om alle Nederlanders uit te rusten met een EHBO-kaart. Via deze kaart zou specifieke gezondheidsinformatie ​van de eigenaar beschikbaar moeten zijn voor hulpverleners. Op die manier worden hulpverleners in staat gesteld een slachtoffer beter en sneller te helpen.​

Het project verkeert nog in de onderzoeksfase, maar de eerste benodigde partijen, zoals de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie en de Landelijke Huisartsen Vereniging​, hebben positief gereageerd. 

Informatie

Op de kaart moeten zaken komen te staan als een reanimatieverklaring, ​of iemand allergisch is voor bepaalde medicatie en of iemand een donorcodicil heeft. De kaart zelf zal ​​​​naar alle waarschijnlijkheid alleen drager van de informatie zijn. Dit betekent dat er geen specifieke informatie op de kaart te lezen zal zijn, maar dat deze (bijvoorbeeld via een QR-code) toegang geeft tot de gegevens van de eigenaar.  Die gegevens zullen worden opgeslagen in een beveiligde database, die alleen beschikbaar is voor hulpverleners.

Naast informatie voor hulpverleners, worden ook de mogelijkheden voor de toegang tot andere, breder beschikbare gegevens onderzocht. Denk hier bijvoorbeeld aan een telefoonnummers van ouders van een zoekgeraakt kind dat het pasje bij zich draagt. 

Wanneer de kaart er precies komt, is nog niet bekend. 


 

EHBO cursus