Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws EHBO-tips bij (après-)skiën
16 februari 2017 |

EHBO-tips bij (après-)skiën

​​​​​​​​De voorjaarsvakantie staat voor de deur. Veel Nederlanders stappen in de auto op weg naar Frankrijk of Oostenrijk om een week lang te genieten in de sneeuw. Maar: laat je wintersport niet verpesten door een botbreuk, letsel of onderkoeling! Speciaal voor alle vakantiegangers een aantal EHBO-tips op een rij. 

Ski.png

Wintersporten is natuurlijk heel leuk, maar een ongeluk zit in een klein hoekje!

Botbreuk

Met wintersporten is het vaak letterlijk vallen en opstaan. Je hoeft maar net verkeerd terecht te komen en je kunt al iets breken. Een breuk herken je aan flinke pijn, verkleuring en/of een zwelling. Je kunt het lichaamsdeel niet meer normaal bewegen of er op steunen. Afhankelijk van de plek van het ongeluk, is de bergwacht langs de piste het aanspreekpunt. Vanuit daar wordt verdere hulp geboden. Ben je op de piste? Bel dan 1-1-2 of het lokale noodnummer. 

Wervelletsel

Bij een ongelukkige val loop je ook kans op nek- of wervelletsel. In dat geval is het slachtoffer vaak suf, slaperig of heeft hij of zij juist bewegingsdrang. Vaak is er ook sprake van bewusteloosheid. Bel direct 1-1-2 of het lokale noodnummer, of vraag om hulp bij de bergwacht en zie er ondertussen op toe dat het slachtoffer blijft liggen. Draai hem of haar alleen op de zij bij braken en/of bloedverlies uit de mond. Let op: gebruik kledingstukken of een reddingsdeken – gouden kant naar boven - om onderkoeling te voorkomen.

Onderkoeling

Na een lange dag op de piste smaakt een Jägermeister natuurlijk éxtra lekker. Maar pas wel op: alcohol bevordert namelijk de kans op onderkoeling en bevriezing​. Het verwijdt de bloedvaatjes in de huid, waardoor je meer warmte verliest. Een lichte onderkoeling herken je aan het ongecontroleerde rillen, aan een koude, bleke en droge huid, aan een onregelmatige ademhaling en aan vermoeidheid en suffigheid. Breng het slachtoffer naar een warmere omgeving, zorg voor een (niet te) warme douche en warme dranken en bel bij een dalend bewustzijn het lokale noodnummer of 1-1-2.   

EHBO-app​

Het Rode Kruis heeft een gratis EHBO-app ontwikkeld. Zo weet je altijd en overal wat je tijdens een noodsituatie moet doen.  

​​​

Artikel delen?