Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Eigen voertuigen voor Noodhulpteams
29 september 2015 |

Eigen voertuigen voor Noodhulpteams

​#Noodhulpteams – Het is feest in Zoetermeer. De toekomstige Noodhulpteams van het Rode Kruis hebben nieuwe voertuigen gekregen. Vanaf begin 2016 zullen deze wagens rondrijden wanneer er calamiteiten plaatsvinden.

nieuweauto.jpg
 De nieuwe noodhulpvoertuigen worden uitgeprobeerd door Rode Kruis-vrijwilligers.  

“Wij gaan precies doen waar wij goed in zijn: het verlenen van Eerste Hulp aan lichtgewonde slachtoffers. Doordat wij ons concentreren op de lichtgewonde slachtoffers, kunnen de ambulancemedewerkers hun aandacht richten op de zwaarst gewonden,” zei Rode Kruis-directeur Gijs de Vries nadat de 25 gloednieuwe noodhulpvoertuigen werden overgedragen.

Compacter

Voorheen reden Rode Kruis-vrijwilligers van de SIGMA-teams in busjes van onder andere de ambulancedienst. De SIGMA-teams, die de ambulancedienst ondersteunen, gaan verdwijnen in 2016. Noodhulpteams komen ervoor in de plaats. Deze teams gaan lichtgewonde slachtoffers verzorgen en  hebben nu hun eigen voertuigen. De wagens zijn compacter en iedereen ziet meteen dat ze van het Rode Kruis zijn omdat het logo erop staat. In de voertuigen zitten 8 EHBO-tassen, stoeltjes en een tent.

De Noodhulpteams gaan bestaan uit opgeleide, ervaren, vrijwillige hulpverleners die regelmatig actief zijn op evenementen binnen hun eigen regio, zoals bijvoorbeeld de Nijmeegse Vierdaagse, de Dam tot Dam Loop en verschillende marathons. In een aanvullende opleiding leert het Rode Kruis hen om praktijkervaring toe te passen in een noodsituatie, zodat het Rode Kruis optimaal kan samenwerken met
ketenpartners, zoals de ambulancedienst.

gijsdevries.JPG
 Gijs de Vries heeft een symbolische sleutel voor de noodhulpvoertuigen vast.

Energie en toewijding

Gijs de Vries: “Doordat het Rode Kruis duizenden vrijwilligers heeft kan zij dag en nacht hulp verlenen, 24/7, zoals wij nu ook doen bij de opvang van de vluchtelingen in het hele land. Met dezelfde energie en toewijding zijn wij vastberaden om de Noodhulpteams in Nederland neer te zetten.”

Naar dit artikel wordt verwezen vanaf de landingspagina van het Rode Kruis-jaarverslag 2015. Ga terug naar het jaarverslag 2015.