Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Eilandbewoners Vanuatu staat groot voedselprobleem te wachten
18 maart 2015 |

Eilandbewoners Vanuatu staat groot voedselprobleem te wachten

​#CycloonVanuatu  -  Frido Herinckx, hoofd internationale hulp van het Nederlandse Rode Kruis, is aangekomen in Vanuatu. Zijn team gaat onderzoeken welke hulp de slachtoffers van de cycloon op dit moment het hardst nodig hebben, maar ook op lange termijn. Hij is pas net aangekomen op het eiland, maar een ding weet hij nu al: "De impact van de storm levert niet alleen nu grote problemen op, de eilandbewoners gaan een zware toekomst tegemoet."

Frido.JPG     Frido Herinckx denkt dat de eilandbewoners lang afhankelijk zullen zijn van voedselhulp, omdat er een grote kans is dat de hele oogst van Vanuatu mislukt is.

"De ravage is groot. Alle bananenbomen zijn omgewaaid. Geen één uitgezonderd, " zegt Frido. Zo'n 60.000 mensen zijn getroffen door cycloon Pam.  Er is tot nu toe een tekort aan schoon drinkwater, hygiëne en onderdak. Frido is verantwoordelijk voor het verdelen van de hulpgoederen. Belangrijk daarbij is dat de zwaarst getroffenen als eerste worden geholpen.

Bewondering

De meeste waterputten zijn vervuild door de overstroming en sommigen zijn kapot gegaan door omgevallen bomen. Slachtoffers hebben daardoor niets te drinken. Het Rode Kruis zet nu jerrycans met schoon drinkwater neer en binnenkort zijn er waterzuiveringsinstallaties beschikbaar die vijfduizend liter schoon drinkwater per uur kunnen produceren. Veel huizen zijn geheel of gedeeltelijk verwoest.  Het Rode Kruis deelt daarom gereedschap uit zodat slachtoffers hun huizen kunnen repareren. Ze krijgen naast schoon drinkwater en gereedschap ook hygiënepakketten. Hier zitten onder andere tandenborstels, shampoo en zeep in.

vanuatu-post.jpg 

De eilandbewoners zijn veel bezittingen kwijtgeraakt en sommigen hebben helemaal geen huis meer. Er is zeker 3,9 miljoen euro nodig om slachtoffers, zoals dit meisje, te helpen.  

Frido heeft veel bewondering voor de manier waarop slachtoffers omgaan met de ramp die hen is overkomen. "De mensen zijn emotioneel omdat ze veel zijn kwijtgeraakt. Toch gaan ze niet bij de pakken neerzitten. Hun doel is om alles zo snel mogelijk weer op te bouwen," zegt hij. Er is veel schade, maar gelukkig valt het aantal overledenen mee. Officieel zijn er 11 mensen gestorven. Het totale aantal schat het Rode Kruis op twintig tot vijfentwintig.

Hele oogsten verzopen

De toekomst zal zwaar worden voor de eilandbewoners. "Van de ergst getroffen gebieden zijn van bovenaf foto's gemaakt. Daarop is te zien dat er oerwouden zijn weggespoeld!" zegt Frido. Niet alleen bomen zijn omgewaaid en verdwenen. Cycloon Pam heeft hele oogsten verzopen. Frido: "Aan de kust verbouwen de eilanders groenten, zoals wortels. Hier is niets meer van over en de kokosnoten en papaja's zijn ook weg." De bewoners van het eiland zullen dus voorlopig niet kunnen oogsten. Er zal veel tijd overheen gaan voordat ze weer voor zichzelf kunnen zorgen. Tot die tijd zijn ze afhankelijk van hulp van anderen om te overleven.

Giro 6868

Steun deze mensen die door het natuurgeweld in één klap alles zijn kwijtgeraakt en doneer nu op NL83INGB0000006868 (6 nullen), o.v.v. Cycloon Vanuatu en ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.