Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Energie Coöperatie Anneville uit Ulvenhout wint Dijk van een Wijk competitie
18 juni 2015 |

Energie Coöperatie Anneville uit Ulvenhout wint Dijk van een Wijk competitie

Energie Coöperatie Anneville uit Ulvenhout heeft 17 juni de Dijk van een Wijk competitie gewonnen. Ulvenhout krijgt €10.000,-  om zonnepanelen te installeren op het dak van hun basisschool en een educatief programma om duurzame energie te ontwikkelen.


Dijk_van_een_Wijk_2015_01_klein.jpgMet 'Een Dijk van een Wijk', zetten het Rode Kruis, CARE Nederland en Wetlands Internationaal zich in voor het  leefbaarder en veiliger maken van wijken in de Filipijnen (foto: Peter Busscher)

"Wij zijn ontzettend blij met deze prijs", zegt Jean Nijssen, voorzitter Energie Coöperatie Anneville.  "Samen met mijn dorpsgenoten heb ik de droom Ulvenhout klimaatneutraal te maken. We krijgen nu de kans te starten met het installeren van zonnepanelen op het dak van onze basisschool. Hiermee zetten we niet alleen een volgende stap in het opwekken van onze eigen lokale energie, we leren onze kinderen ook hoe je duurzaam moet handelen".

Vijfkoppige vakjury

De Dijk van een Wijk competitie stimuleert mensen in Nederland ideeën te verzinnen ter verbetering van hun wijk rond de thema's energie, groen, water of veiligheid. De Filipijnse ambassadeur Jamie Victor B. Ledda reikte de prijs uit in het Haagse Museon namens de projectpartners het Rode Kruis, CARE Nederland, Wetlands International en Nudge.

 

Ruim zeventig Nederlandse wijken dienden voor deze competitie een idee in. De inzenders moesten zelf het draagvlak voor hun idee aantonen door het verwerven van zoveel mogelijk stemmen. De vijf wijkteams met de meeste stemmen presenteerden in de finale hun plan aan de vijfkoppige vakjury. Naast de winnaar uit Ulvenhout waren dit wijkteams uit Bergen op Zoom, Deurne, Haarlem en Zoetermeer.

Groen in de wijk leeft het meest

Groene plannen blijken het meeste te leven in de wijk. In deze categorie kwam het grootste aantal ideeën en stemmen binnen. Het idee van de Energie Coöperatie Anneville uit Ulvenhout blonk uit volgens de jury. "We hebben er alle vertrouwen in dat dit plan binnen een jaar gerealiseerd is. Bovendien is dit niet alleen toe te passen op deze school, maar ook in andere gemeenschappen in Nederland en in de Filipijnen. Dat is de verborgen kracht van dit idee", aldus juryvoorzitter Jan van Betten van Nudge.

Wijkprojecten in de Filipijnen

De Nederlandse competitie is onderdeel van het project 'Een Dijk van een Wijk', waarmee het Rode Kruis, CARE Nederland en Wetlands International zich inzetten voor het leefbaarder en veiliger maken van wijken op Mindanao in de Filipijnen. Het project wordt mogelijk gemaakt door een extra bijdrage van ruim twee miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij.

 

De jury bestond uit Jan van Betten van Nudge, Gitta van der Meer (Accountmanager Toekenningen Nationale Postcode Loterij), Koen de Snoo (Directeur Duurzaamheid Ministerie van Infrastructuur & Milieu), Brendan de Graaf (Directeur DE Unie), en Isolde van Meerwijk (Communications & Marketing Manager University College Utrecht).