Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Enkele jaren geleden was ik een van hen, nu help ik"
7 oktober 2015 |

"Enkele jaren geleden was ik een van hen, nu help ik"

​#Vluchtelingen - Rode Kruis-woordvoerder Iris van Deinse is terug van een bezoek aan het Rode Kruis in Servië waar op dit moment tienduizenden vluchtelingen op doorreis zijn naar West-Europa. Ze spreekt daar met Rode Kruis-vrijwilliger Davor Druaoa die voorheen zelf vluchteling was.

vrijwilligervluchteling.jpg
 ,,Ik vind het mooi om de vluchtelingen te helpen en het mooie werk van mijn vader voort te zetten." 

Elke ochtend loopt Rode Kruis vrijwilliger Davor Druaoa langs de slaapplekken van vluchtelingen in het park naast het busstation in Belgrado. Vluchtelingen slapen hier in tentjes, die soms zelf zijn gemaakt. Vluchtelingen die geen tent bij zich hebben slapen in de buitenlucht, terwijl het steeds kouder en regenachtiger wordt in Servië.


Een brok in zijn keel

"Ik kijk in eerste instantie of ik vrouwen, kinderen en gehandicapte mensen zie. Deze mensen zijn zo kwetsbaar, die krijgen als eerste hulp." Hij vraagt de vluchtelingen hoe het met ze gaat en deelt voedselbonnen uit. Met deze bonnen kunnen de vluchtelingen naar een loods van het Rode Kruis in het park. Vanaf deze plek krijgen mensen voedselpakketten en water.

,,Het is voor mij vanzelfsprekend dat ik dit doe, hulp is nodig. Dat weet ik maar al te goed, want ik ben zelf vluchteling geweest", Davor krijgt een brok in zijn keel en kippenvel op zijn armen als hij eraan terug denkt. ,,Enkele jaren geleden was ik één van hen, ik kwam naar Belgrado omdat ik vluchtte vanuit Bosnië. Het is echt heel erg om dit allemaal mee te maken, deze mensen hebben hulp nodig."

De vader van Davor werd na hun vlucht naar Belgrado vrijwilliger bij het Rode Kruis. Nadat hij is overleden heeft Davor het overgenomen. ,,Ik vind het mooi om de vluchtelingen te helpen en het mooie werk van mijn vader voort te zetten."

Lees hier meer ervaringen van Iris van Deinse in Servië.

60 Miljoen mensen op de vlucht 

60 Miljoen mensen wereldwijd zijn op de vlucht voor conflict en geweld in eigen land. Zij hebben huis en haard verlaten, op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. Al deze mensen hebben dringend hulp nodig. Water, huisvesting, voedsel en medische zorg. Laat ons niet kiezen.

Of geef op Giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.