Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Enthousiaste vrijwilligers tijdens 3FM Serious Request
22 december 2015 |

Enthousiaste vrijwilligers tijdens 3FM Serious Request

​#SR15 – Bij de brievenbus, bij de chequebox, op de EHBO-post, in de veilingwinkel, in het callcenter, op het plein: overal zijn onze vrijwilligers te vinden. Ze doen hun uiterste best 3FM Serious Request zo goed mogelijk te laten verlopen.

Veiling-Winkel.jpg
 De meiden staan te stralen met het jasje van Barry Atsma tussen hen in. (Foto: redactie Rode Kruis)

Celine (20) en Susanne (27) staan in de veilingwinkel. Hier worden unieke spullen verkocht zoals een koe van de kunstenaar Pablo Lucker, een t-shirt van Wesley Sneijder en het jasje van Barry Atsma. “Wij vertellen de mensen over alle bijzondere items die hier geveild worden”, zegt Celine. Nog belangrijker is dat de meiden een oogje in het zeil houden. “We moeten echt waken over het jasje van Barry Atsma. Sommige mensen gaan eraan ruiken!” zegt Susanne.

“Opeens had ik de moeder van Eric Corton aan de lijn”

Samen met haar man zit Joyce (35) voor het 6e jaar in het callcenter van 3FM Serious Request. Na al die jaren heeft ze er nog steeds geen genoeg van. “Elk jaar word ik weer geraakt door de motivaties van mensen bij de nummers die ze aanvragen”, zegt Joyce. “Sommige mensen willen een nummer horen waar een overleden dierbare van hield. Dit jaar wordt ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij het meest aangevraagd”. Een aantal jaar terug kreeg ze een heel bijzonder telefoontje. “Opeens had ik de moeder van Eric Corton aan de lijn. Ze vroeg een nummer aan om de 3FM Serious Request reizen van haar zoon te ondersteunen. Dat vond ik erg bijzonder.” 

CallCenter-Joice.jpg  Joyce zit naast haar man in het call center. Al 6 jaar doen ze dit samen. (Foto: redactie Rode Kruis)

“Drink en eet goed en draagvoldoende kleding want het weer is fris”

David (20) houdt als EHBO’er de mensen om hem heen goed in de gaten. Met een team van 2 personen loopt hij op het plein om mensen te helpen wanneer dat nodig is. “Gisteren viel er een mevrouw flauw omdat ze te weinig had gegeten. We hebben haar 10 minuutjes rustig laten zitten en haar 3 dextro’s gegeven. Dat zijn druivensuikers. Gelukkig kreeg ze toen weer kleur op haar gezicht en verdween de misselijkheid.” David heeft een paar bruikbare  tips die voorkomen dat bezoekers van 3FM Serious Request onwel worden: “Drink en eet goed en draag voldoende kleding want het is fris.”

EHBO-post.jpg
  David heeft zijn EHBO-outfit al aan. Om 16:00 begint zijn dienst. (Foto: redactie Rode Kruis)

“Ik krijg wel een beetje spierpijn in mijn schouders van die zware collectebus”

Het collecteren op het Pancratiusplein gaat Jeroen (27) makkelijk af. “Mensen komen vanzelf naar me toe om geld in de collectebus te stoppen”, zegt hij. Hij vindt het fijn om geld op te halen voor het goede doel. In Nederland heeft hij een goede toekomst voor zich en hij gunt dat jongeren in conflictgebieden ook. “Zaterdag kwam er een meisje naar me toe met een etui vol muntjes die ze één voor één in de bus stopte. Dat was erg schattig”, zegt hij lachend. Hij wrijft over zijn schouders. “Ik krijg wel een beetje spierpijn in mijn schouders van die zware collectebus”. 

Collectebus.jpg  Wie wil nou geen muntje stoppen in de collectebus van deze vrolijke jongen? (Foto: redactie Rode Kruis) 

“Ik word blij van al die vrolijke gezichten”

Loran (30) staat al uren voor het Glazen Huis. Daar begeleidt hij de enthousiaste donateurs naar de brievenbus. “Tegelijkertijd ben ik fotograaf, mensen duwen hun telefoon in mijn handen en dan moet ik foto’s van hen maken”, zegt hij. Elke dag weer is het heel druk voor het glazen huis, maar daar houdt Loran wel van. “Ik word blij van al die vrolijke gezichten. Mensen hebben veel moeite in hun acties gestoken en zijn eindelijk bij hun einddoel aangekomen: de brievenbus van het Glazen Huis”. 

Brievenbus.jpg
   Loran lacht de mensen in de rij voor de brievenbus vriendelijk toe. (Foto: redactie Rode Kruis)

“Er mogen wel meer cheques gebracht worden”

De chequebox is een belangrijk onderdeel van 3FM Serious Request. Hier leveren mensen hun cheques in. Dimitri (43) registreert ze. “Er mogen wel meer cheques gebracht worden,” zegt hij. “We kunnen nooit genoeg geld binnenhalen voor zo’n goed doel als dit.” Hij heeft wel veel plezier in het kleine gebouw. “De andere Rode Kruis-vrijwilligers zijn erg gezellig, dus ik verveel me niet. We hebben met zijn allen een leuke tijd hier”. 


Chequebox.jpg
 Dimitri neemt een cheque van €1500,- in ontvangst. (Foto: redactie Rode Kruis)


Ook vrijwilliger worden bij het Rode Kruis? Klik hier.

Keep them going​​​​​​​​​​!​

3FM Serious Request 2015 zet zich in voor de generatie van de toekomst in oorlog en conflictgebieden: kinderen en jongeren die leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling. Zij zijn de stille slachtoffers van de oorlog. Geef jij ze een toekomst? Keep them going!