Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Er moet meer grond beschikbaar worden gesteld voor opvang Haitianen
8 maart 2010 |

Er moet meer grond beschikbaar worden gesteld voor opvang Haitianen

'Er moet dringend meer land zo dicht mogelijk bij de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince beschikbaar worden gesteld, zodat de mensen die willen vertrekken uit hun geïmproviseerde nederzettingen ook weg kunnen',  zegt het Rode Kruis.   Er zijn meer dan 300 nederzettingen opgebouwd in Port-au-Prince en nog veel meer in Leogane, dat bijna volledig werd verwoest door de aardbeving op 12 januari.

 
Volgens de VN moeten 19 van deze nederzettingen dringend aangepakt worden om het regenseizoen, dat in april begint, voor te blijven. Tot nu toe is er op één nieuwe plek al begonnen met het herstructureren van nederzettingen: La Piste,  een afgedankte luchthaven. Het Rode Kruis helpt in La Piste met water, sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg.
 
Een steeds groter deel van de mensen woont onder shelter materialen - vooral dekzeilen - deze zijn bevestigd aan de grond of aan de ruïnes van hun huizen met behulp van stokken en spullen die in de zogenaamde 'shelter-reliëf kits' zitten.
 
Het tekort aan beschikbare grond in en rond Port-au-Prince is de voornaamste reden waarom het niet mogelijk is geweest om meer mensen te verhuizen naar tenten, zoals veel Haïtianen begrijpelijkerwijs hebben geëist. Als de mensen die nu in de geïmproviseerde nederzettingen leven direct zouden moeten verhuizen naar tenten met voldoende tussenruimte en waar ze veilig zijn, zou dat betekenen dat een heleboel mensen weg zouden moeten uit de huidige kampen.
 

De humanitaire gemeenschap vindt de tenten onacceptabel om een aantal redenen:

  • Als er niet voldoende afstand is,  neemt brandgevaar flink toe.
  • Tenten zijn duur: het aantal mensen dat kan worden geholpen met tenten is veel lager dan met dekzeilen.
  • De tenten kunnen niet  voor andere doeleinden worden gebruikt als andere alternatieven beschikbaar komen.
  • De kwaliteit van tenten is onregelmatig en ze zijn vaak niet waterdicht.
  • Ze hebben een korte levensduur.
Zeilen daarentegen, zijn praktisch en veelzijdig, ze zijn gemakkelijk te kopen, te verschepen en te verspreiden. Ze kunnen worden gebruikt als woningen, keukens en bieden onderdak aan kleine bedrijven, en mensen kunnen er rechtop in staan.
 
Het Rode Kruis voorziet in 10.000 tenten buiten de hoofdstad Port-au-Prince. Nelson Castaño van het Internationale Rode Kruis: "Wij zullen tenten plaatsen in Jacmel en Leogane en in de buurt van Port-au-Prince zo gauw we zeker weten dat de locaties veilig zijn en er voldoende ruimte beschikbaar is. De focus moet echter op dekzeilen blijven", voegt hij eraan toe. "Maar buiten Port-au-Prince, in het bijzonder, zullen we ook tenten plaatsen"
 
Tot op heden heeft het Internationale Rode Kruis bijna 1.000 tenten gedistribueerd in Leogane, waar ruimtegebrek een minder groot probleem is dan in de hoofdstad. Zowel tenten als dekzeilen zullen minimale bescherming bieden tijdens het Haïtiaanse regenseizoen die in mei op zijn hoogtepunt zit.  In Port-au-Prince valt dan gemiddeld 230 mm regen en soms wel 50 mm in twee uur. Het orkaanseizoen, die het regenseizoen opvolgt, is weer van andere zorg.
NOS: Rode Kruis pleit voor regeringshulp Haïti